Ezt jó, ha tudja - Megtiltható a személyes adatok kiadása

A választópolgárok a jövő évi országgyűlési választások előtt megtilthatják, hogy a különböző pártok, jelöltek, jelölő szervezetek személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg őket.
MTI, 2013. december 28. szombat, 12:30
Fotó: Napi.hu

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője az MTI-vel azt közölte, január 1-je után postázzák ki valamennyi magyarországi háztartásba azokat a nyomtatványokat, amelyeken a választók megtilthatják személyes adataik kampánycélú kiadását.

Elmondta, a 2014-es parlamenti választás egyik újdonsága, hogy a választási eljárásról szóló törvény értelmében minden polgár jogosult korlátozni a róla nyilvántartott adatok kiadását "a személyiségi jogok védelmének biztosítékaként, a személyes adataival való önrendelkezési jogának érvényesítése keretében".

Közölte, a választásokon a jelölteknek és jelölő szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy kikérjék a névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait annak érdekében, hogy személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg a választókat. A polgárok személyes adatai és lakcímei ugyanakkor nemcsak kampánycélokra, hanem közvetlen üzletszerzésre, úgynevezett "direkt marketingre", piackutatásra, tudományos kutatásra, illetve közvélemény-kutatás céljára is kikérhetők, de a most kiküldendő nyomtatványon ezt is megtilthatja bárki.

Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, és arról is, ha valaki, fogyatékossággal élőként segítséget kér választójoga gyakorlásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2013.12.28 14:40

Tudatalan & téjékozatlan marhaság. Így írtam a témáról:
Dolog majdnem igaz. Sem nem igaz, hogy megtilthatjuk, hogy ?kampányüzenetekkel? zaklassanak, sőt még csak azt sem, hogy ?adatainkat kampánycélra használhassák?.
Csupán csak ? egy nagy halom pénzért ? azt csináltatták meg, hogy a népesség-nyilvántartás központi adatbázisából szolgáltatásként (azaz díjfizetés ellenében) megvásárolható adatok közé ne kerüljön be az a személy, aki nem akar.
Más forrásokra névjegyzék, telefonkönyv, kapulista, posta, etc. ez semmiféle hatással sincs. Sőt azt kell mondjam, hogy szeretném látni azt a jegyzőt, aki a polginak nem adja oda a teljes állományt.
Azaz ? mint azt már sok-sok éve mi szakemberek mondogatjuk ? csak adtak a sz..nak egy méretes taslit! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html