Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak a kimondottan energiamegtakarítási céllal történő beruházások esetén vehető igénybe energiahatékonysági adókedvezmény a július végén megjelent szabályozások értelmében. A nem kifejezetten energiaspórolást célzó fejlesztéseknél is lehet élni a lehetőséggel, cégmérettől és a beruházás megvalósításának helyétől függetlenül.

Igénybe vehető mondjuk egy új üzemcsarnok építésekor, ha a beruházás energetikai részében, például épületgépészeti megoldásokkal energiamegtakarítást érnek el. Ha az adott vállalkozás erről igazolással rendelkezik, az ezzel kapcsolatban felmerülő többletköltségei az adókedvezmény alapját képezhetik - mondta el H. Nagy Dániel a szakportálnak.

Az új kedvezmény alapvető szabályai 2016 november 26-án léptek hatályba, az azt követően megkezdett beruházásokra vonatkozóan. A részletszabályozás azonban csak az előző hónapban jelent meg. Ebből derült ki, hogy a költségek 30 százaléka, középvállalkozásoknál 40, kisvállalkozásoknál 50 százalék vonható le a számított adóból. De nem az egész tao-befizetést lehet megspórolni, csak a fejlesztését. Valamint arra is figyelni kell, hogy a legtöbb társasági adókedvezményre egy 70 százalékos korlát vonatkozik - a fizetendő adó nem nullázható le teljesen, legfeljebb hetven százalék lehet az adókedvezmény.

A kedvezményt két auditálási eljárás után lehet lehívni: a beruházás megkezdését előtt kell szakérőt hívni, aki igazolja, hogy az várhatóan energiamegtakarítást eredményez majd. A befejezésekor ismét fel kell kérni az auditort, aki igazolást ad a tényleges megtakarításról.

A szakértő szerint az új szabályozás hatásai inkább csak jövőre lesznek érezhetők, mert a nagyvállalatok üzleti évben gondolkoznak, az idei évre vonatkozó fontosabb beruházási döntéseket már korábban meghozták.

Magyarországon a jövőben egyre inkább előtérbe kerülhetnek a zöldberuházások. A megújuló energiaforrásokat támogató új magyar program kihasználásával és a piac nyújtotta lehetőségeket véve, úgy 10 éven belül akár a hőtermelés 30-40 százaléka is megújulókon alapulhatna - erről beszélt ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója a Napi.hu-nak.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.