Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel a Moszkva-barát szakadároknak nincs támogatásuk a kelet-ukrajnai lakosok körében, Oroszország újabb és újabb módszereket talál ki a térség megingatására, mindenfajta provokációkat szervez és hajt végre - idézte kedden a kijevi média az ukrán külügyminisztérium közleményét.

"Az orosz titkosszolgálatok ellenőrzése alatt álló törvénytelen fegyveres csoportok folytatják az ország keleti részében a helyzet destabilizálására irányuló tevékenységüket, amivel alapot teremtenek az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió újabb szakaszának megkezdésére" - jelentette ki a tárca.

A külügyminisztérium ezért követeli, hogy az orosz fél a genfi egyezségben foglaltak alapján nyilvánosan határolódjon el a fegyveres szakadároktól és provokátoroktól, és szólítsa fel őket a fegyverletételre, továbbá a megszállt középületek szabaddá tételére, ítélje el a túszejtéseket, amelyek során újságírókat is foglyul ejtettek, valamint ítélje el a szakadárok által terjesztett idegengyűlöletet és az antiszemitizmust.

A tárca közleménye szerint az orosz külügyminisztérium és a Kreml befolyása alatt álló tömegtájékoztatási eszközök újabb "dezinformációs hullámot" gerjesztettek, hogy megtévesszék a nemzetközi közösséget a robbanékony kelet-ukrajnai helyzet valódi okaival kapcsolatosan.

Kijev ismételten leszögezte: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a kijevi tüntetésekben aktív szerepet játszó, nacionalista szervezetnek, a Jobboldali Szektornak, köze lenne a Donyeck megyében lévő Szlovjanszknál múlt vasárnap történt, halálos áldozatokat is követelő lövöldözéshez. A tárca úgy ítéli meg, hogy az orosz fél alaptalan vádjaival saját aknamunkáját igyekszik elfedni.

A külügyminisztérium leszögezte, hogy Kijev pontosan tartja magát az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomáciai vezetői között április 17-én Genfben létrejött négyoldalú megállapodáshoz, és azóta egy sor intézkedést tett ehhez igazodva, beleértve az erőszaktól való tartózkodást a fegyveres erők részéről, az alkotmányreform vitára bocsátását, valamint törekszik arra, hogy nagyobb önrendelkezést kapjanak a régiók.

Andrij Descsicja ukrán ügyvivő külügyminiszter a Twitter közösségi portálon arról tájékoztatott: Kijev diplomáciai jegyzéket küldött Moszkvának arról, hogy milyen lépéseket tesz az ukrán kormány a genfi megállapodások végrehajtása érdekében. Descsicja szerint, most Moszkvának kell számot adnia ugyanerről.