Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB közzétette, hogy mennyit költött a több mint 4200 milliárd forint összértékű készpénzállomány fenntartására, cseréjére és a bankjegyek pótlására 2015-ben. A tavalyi számla 10,9 milliárd forint volt, ez több mint duplája azoknak az összegeknek, amit a jegybank az elmúlt pár évben erre a célra fordított. A jegybank honlapján elérhető jelentések tanúsága szerint az ezredforduló óta nem volt ilyen magas a készpénzgyártás költsége. Ez az összeg 2014-ben 4,9 milliárd forint volt, de még 2007-ben - az eddigi csúcsévben - sem ment 8,7 milliárd fölé.

A tendencia azért szomorú, mert a jegybank az elmúlt években számos olyan döntést hozott, amellyel mérsékelték a kiadásokat. Ilyen volt az egy- és kétforintosok bevonása, vagy a kétszázas érme bevezetése. Most azonban - az óriásira duzzadt állomány mellett - az új tízezres és húszezres bankjegyek cseréje miatt ugrottak ekkorát a kiadások.

Az MNB a hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újította meg 2014-ben, majd tavaly szeptembertől érkeztek az új húszezresek. Utóbbi esetében a jegybank nemrég úgy döntött, hogy a korábbi címleteket bevonja, használatukat pedig 2016 végéig engedélyezi a készpénzforgalomban. Ezeket a Magyar Posta pénztárai még három évig, az MNB pedig 20 évig cseréli térítésmentesen törvényes fizetőeszközre.

A készpénzállomány értéke tavaly év végén elérte a GDP 12,8 százalékát. Az MNB a növekedés okaként a csökkenő betéti kamatokat és a kiskereskedelmi forgalom növekedését nevezi meg. Ugyanakkor korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - aki mellesleg korábban arról beszélt, hogy az óriásira duzzadt készpénzállomány csökkentését szeretné elérni - is elismerte, hogy a banki tranzakciós illeték is felelős a készpénzfelhalmozásért. Ez utóbbi pedig nem kedvező folyamat, mert a készpénz megágyaz a feketegazdaságnak.

Az MNB 2015-ben összesen 4132 milliárd forint értékű készpénzforgalmat bonyolított le ügyfelei, a hitelintézetek és a Magyar Posta Zrt. számára, ezen belül 291 millió darab bankjegyet adott ki és 241 millió darab bankjegy érkezett be a jegybankba. Mintegy 63 millió darab elhasználódott bankjegyet minősített forgalomképtelennek és cserélt jobb minőségűre.

Kis mértékben nőtt a hamisítás

Bár a 2194 kiszűrt hamis bankjegy kicsivel több, mint a 2014-es adat, az MNB szerint nemzetközi összevetésben nagyon jó arány, hogy Magyarországon csak 5 darab hamis bankjegy jut egymillió valódira.

A hamisítók a tíz- és húszezreseket "kedvelik" amelyeket zömmel színes fénymásolóval próbálnak hamisítani. Az esetenként megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok a valódi bankjegyek jellemzőinek ismerete esetén egyszerű vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással), pénztári körülmények között pedig kombinált, UV-A- és UV-C-lámpával történő ellenőrzéssel kiszűrhetők.