Orbán Viktor - aki a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcsértekezleten a magyar küldöttséget vezeti - péntek délelőtt kétoldalú tárgyalásokat bonyolított, elsőként Giorgi Margvelasvili grúz elnökkel tárgyalt. Mint elmondta, a néhány évvel ezelőtt ígéretesen indult magyar-grúz gazdasági együttműködés most az orosz gazdasági nehézségek miatt ugyan lassult, de a magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a grúz-magyar relációban tevékenykedő vállalkozások számára, s ez a kétoldalú gazdasági kapcsolatok ismételt élénkítését szolgálhatja. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Magyarország támogatja Grúzia vízummentességét az EU-val.

A nukleáris biztonságról szóló csúcsértekezleten napirenden lévő témákról szólva Orbán Viktor leszögezte: "nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, s amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, s a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppen hogy fejlesztik".

Nagy teljesítmények tartja, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelyet nukleáris szempontból fejlettnek, képzési rendszerét kiválónak, biztonsági rendszerét pedig kiemelkedőnek értékelik. A konferencián sokan és sokat beszéltek arról, milyen nukleáris fejlesztéseket terveznek, s Magyarországnak is vannak tervei: Franciaországgal és a visegrádi együttműködés (V4) keretében.