Nyers húskészítmények, tej és tejtermékek behozatala tilos az EU-ba, ezért általában viszonossági alapon a kivitelüket sem engedélyezik az unión kívüli országok. Nemzetközi egyezmény alapján behozatali tilalom alá esnek egyes növény- és állatfajok, valamint a belőlük készült termékek, más áruk behozatala EU-n kívülről pedig a személyes vámmentes kereten belül engedélyezett - idézi az MTI.

Utóbbi a repülővel utazóknál 430 euró, a más úton érkezőknél 300 euró, a 15 év alattiaknál pedig minden esetben 150 euró - közölte. A szóvivő kiemelte, hogy értékhatár alatt nincs bejelentési kötelezettség, de a szúrópróbaszerű vagy kockázatelemzés alapján végzett ellenőrzésnél az áru értékét számlával lehet igazolni, érdemes tehát azt a hazaérkezésig megőrizni.

Jövedéki termékekre, vagyis dohányárukra, alkoholos italokra és üzemanyagokra - mint mondta - az EU-n belül is szigorú szabályok érvényesek, korlátozás nélkül csak a kereskedelmi mennyiség alatt szállíthatók egyik tagállamból a másikba.

Leopold Róbert az állatokkal utazók figyelmét fölhívta arra, hogy az állatútleveket a lakóhely szerint illetékes állatorvosnál lehet igényelni.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel