Az eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy ma már mintegy 4,4 millió magyar dolgozik, és mindegyikük fizet adót is.
Beszélt a határvédelemről is, amelyről azt mondta: amikor Magyarország védi a határait és ragaszkodik szuverenitásához, akkor Európát és a nyugati kultúrát is védi - írja az MTI.

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen - mondta Orbán. A kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is. Egyúttal megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar "visszahonosított" állampolgár éppen december 5-én - a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján - tehet majd esküt.

Összegzése szerint a gazdasági változások hatása nemcsak a statisztikákban, hanem a mindennapi élet világában is megjelent. Donald Trump amerikai elnök "America first" jelszavára utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Trump elnök politikáját követik abban a tekintetben, hogy "Hungary first".

Tisztelet!

Az elismerés és a tisztelet jelének tartja a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadásokat Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő úgy fogalmazott: csak azokat támadják, akik valami olyasmit képviselnek, ami észrevehető és amihez érdemes viszonyulni.

Az új ukrán oktatási törvényre kitérve Orbán Viktor azt mondta, "szomorú történetről" van szó. A már elért kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni - tette hozzá.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd