A Demokratikus Koalíció (DK) országos választási programbemutató rendezvényén volt miniszterelnök beszélt arról, hogy a bűn a rendszer építő eleme lett, "bűntől működik a nemzeti összezárás rendszere".

Függetlenné kell tenni az ügyészséget, a bíróságot, vissza kell venni a maffiaállam vezetőitől és kiszolgálóitól az ellopott közvagyont, fel kell mondani az oligarchákkal kötött földbérleti szerződéseket, és a visszavett közvagyonból legalább részben kárpótolni kell az Orbán-kormány által meghurcolt sok-sok ezer embert, mert nem maradhat sem büntetés, sem kárpótlás nélkül mindaz, amit az elmúlt hét évben elkövettek - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc az MTI beszámolója szerint.

A DK elnöke szerint olyan iskolát akarnak, amelyben van elég figyelem, sokszínűség, szabadság. Csökkentenék a jobban megfizetett pedagógusok terheit, és megszüntetnék a "kimondhatatlan nevű" KLIK-et, hogy a városok, a községek döntsék el, nekik milyen szellemiségű iskola kell. Visszaállítanák az iskolakötelezettség 18 éves korhatárát is.

A párt helyreállítaná a társadalombiztosítást, felszámolná az egészségügyben uralkodó feudális viszonyokat, "hogy ne akkor kapjál többet, ha több a kapcsolatod, ha tudod a főigazgató úr telefonszámát".

A Gyurcsány-kormány által bevezetett nyugdíjkorrekciót újra kell kezdeni - szögezte le az elnök. Szavai szerint be kell vezetni a nyugdíjplafont, meg kell szüntetni "azt a gyakorlatot, amelyet szavazatvásárlási szándékkal tart fenn a Fidesz, hogy külföldön élő állampolgárok Magyarországra bejelentkezve magyar nyugdíjat kapnak", felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjakat, amellyel sokakat aláztak meg, meg kell teremteni az otthonápolást a legkiszolgáltatottabb idősek gondozására.