Nem volt jó hónapja az október sem a költségvetési intézmények beszállítóinak, hiszen a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint újabb 7,9 milliárd forinttal nőtt a közintézmények lejárt tartozása, így az a rekord közeli 118,6 milliárd forintra emelkedett. Az összes tartozásból 30 nap alatti 36,2 milliárd forint, 30-60 nap közötti 21,1 milliárd, míg a 60 napon túli lejáratú adósság 57,6 milliárdra rúg. Az átütemezett tartozás 3,7 milliárdot tett ki múlt hónap végén.

A 118,6 milliárd forintból 100,5 milliárd forinttal tartoznak a szállítóinak - ebből az állami tulajdonúak cégeknek 3,4 milliárddal - ez az összeg a idénre várható GDP 0,3 százaléka, amit teljes joggal be lehetne számítani az államadósságba. Nem csak az állami és piaci beszállítóknak, hanem közvetlenül az államnak is tartoznak (adókkal, járulékokkal) közintézmények ez további 18,1 milliárd forintot tesz ki - ez az összeg legalább nem hiányzik a beszállítóktól.

A tartozásállományból 56,9 milliárd forint (az összes tartozás 48 százaléka) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő kórházaknál, egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. Gyakorlatilag a kormányzat minden ágában vannak kisebb nagyobb tartozások: a bíróságok, rendőrség de még az adóhivatal is küzködik lejárt adósságokkal. Egészen kirívó viszont a kormányhivatalok tartozása: október végén ez az összeg 16,9 milliárd forintra rúgott. A rendőrségek lejárt adóssága október végén 2 milliárd forint volt - ugyanakkor a rendőrség helyzetén segíthet az plusz 8,7 milliárd forint, amit október utolsó napján csoportosított át a kormányzat az önkormányzati támogatásokból. Ez a pénz az októberi számokban még nem jelentkezett, ám november végére jó eséllyel eltűnhet a rendőrség tartozása - erre utalt kincstár közleménye is.

Egészen szembetűnő az egyetemek alulfinanszírozottsága is: már nem csak a gyógyító tevékenységet is folytató egyetemek (Pécs, Debrecen, SOTE) számít notórius nemfizetőnek, de már a Nyíregyházi Főiskola is 1,5 a Nyugat-Magyarországi Egyetem is 1,2 milliárdos lejárt adósságot görget maga előtt. A SOTE 2,8 a pécsi egytem 4,8 milliárdos lejárt adóssággal küszködik. A klinikákon túl a kórházak, rendelőintézetek további 54 milliárd forinttal voltak adósok.

Októberben jelentősen 3,7 milliárd forinttal nőtt az államosított közoktatás működtetésért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága, amely így már a 6,9 milliárd forintot is elérte, míg az adóhivatal 2,2 milliárddal tartozott a beszállítóknak.

A közintézmények fizetési fegyelem terén mutatott fertőzöttségét jól jelzi, hogy a 697 közintézményből 408 tartozik beszállítóiknak. Ezen a helyzeten változtathat a jövő évi költségvetés, amelyben a kormány 60 milliárd forintot különített el konszolidációra - ez az októberi adósságállomány felének eltüntetésére lenne elegendő. Az adósság azonban újra és újratermelődik az alulfinanszírozottság miatt, ugyanis a 118,6 milliárd forint csak a közintőintézmények lejárt tartozása - a még le nem járt adósságról a kincstárnak sincs tudomása.