A növekedés új üzemanyaga az adat. Mindenki adatforrás, ezért mindenki fontossá vált. Az államnak kell olyan szabályozást alkotnia, amikor minden magyar részesedhet az adatainak felhasználásából származó haszonból - állapította meg Matolcsy György MNB-elnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában.

A magyar állam jelentős adósságot halmozott fel, ez teher és lehetőség egyszerre. Lehetőség, mert az új állampapírokkal 2030-ig minden államadósság forintban, hazai szereplőknél és zömében a családoknál halmozódik majd fel. Ezresekkel is lehet gyarapodni, ha hosszú távon kamatos kamattal fektetünk be. Tanítsuk meg agyunkat erre a gondolkodásra, mert magától nem tudja - fogalmazott az MNB első embere.

Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete: a tehetősebb fele a vagyon 91 százalékát, a másik fele a 9 százalékát birtokolja. Mintha a második fele a társadalomnak reménytelen helyzetben lenne a felemelkedés terén. Az első fele is mintha hasonló helyzetben lenne, ha a gazdag európai országokkal hasonlítjuk össze magunkat. Majdnem, de szerencsére mégsem. Századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek.

Véleménye szerint a tehetősek és a vállalkozások lovagolják meg az "egyre nagyobb régió" és az "egyre több város" hullámait.

Fektessünk be nagyvárosainkba, egy 4 milliós Budapestbe, a Kárpát-medencébe és a visegrádi 4-6 országba. Sőt, új kalandozási terünk már kiterjed Olaszországra, Lengyelországra és Bajorországra is - tette hozzá Matolcsy.