Ezt válaszolta Orbán Barrosónak

Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött pénteken José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének azzal a telefonbeszélgetésükkel kapcsolatban, amelyet aznap folytattak a magyar alaptörvény küszöbön álló módosításáról.
MTI, 2013. március 9. szombat, 10:41
Fotó: Napi.hu

A levélben, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el szombaton MTI-hez, a kormányfő kifejezte örömét amiatt, hogy lehetősége volt személyesen tájékoztatni Barrosót az alkotmánymódosítási eljárásról és a módosítás tartalmáról.

"Szeretném megerősíteni, hogy a magyar kormány és a parlament teljes mértékben elkötelezett az európai normák és szabályok mellett. Szeretném biztosítani Önt arról is, hogy ez az elkötelezettség mindvégig tükröződött és tükröződni fog az alaptörvény-módosítás elfogadásának eljárásában" - írta a kormányfő. Orbán Viktor végül kifejezte abbéli meggyőződését, hogy számíthat José Manuel Barroso személyes támogatására és az Európai Bizottság együttműködésére.

Orbán és Barroso péntek délutáni telefonbeszélgetésével kapcsolatban Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője közvetlenül a beszélgetés után elmondta, hogy a testület elnöke reggel az Európa Tanács főtitkárával is egyeztetett, és ezt követően tájékoztatta a magyar miniszterelnököt aggodalmáról az alaptörvény tervezett módosításának a jogállamiság elvével való összeegyeztethetőségével kapcsolatosan.

A szóvivő közlése szerint Orbán Viktor kormányfő biztosította a bizottság elnökét, hogy Magyarország és kormánya elkötelezett az európai értékek és jogszabályok mellett.

Az MTI emellett úgy értesült, hogy Barroso a telefonbeszélgetést követően egy levelet is küldött a miniszterelnöknek, amelyben megerősíti aggodalmait, és azt is kifejezi, hogy a tervezett alaptörvény-módosítás - úgy tűnik - olyan kérdéseket emelne alkotmányos szintre, amelyekkel kapcsolatban a bizottság korábban is megfogalmazott már aggályokat.

Az MTI úgy tudja, a bizottság elnöke a levélben rámutat, hogy a módosítás nemcsak a jogállamisággal kapcsolatban vet fel aggályokat, hanem uniós jogot is sérthet. A politikai hirdetések közzétételének tervezett korlátozása például az európai parlamenti választásokat is érinti, és ezen a ponton ellentétes lehet az uniós joggal.

Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint Barroso emellett az átmeneti rendelkezéseknek azt az alaptörvénybe emelendő részét is kifogásolja, amely kimondja: ha valamilyen bíróság, a többi között például az Európai Bíróság döntéséből fakadóan Magyarországnak pénzbüntetést kell fizetnie, és erre a költségvetésben nincs elegendő elkülönített forrás, akkor ennek fedezésére külön "hozzájárulást", a bizottság értelmezése szerint adót lehet kivetni.

A bizottság elnöke a forrás szerint levelében azt kéri Orbán Viktortól, hogy a magyar és uniós hatóságok vitassák meg és tisztázzák a tervezett alkotmánymódosítás tartalmát annak érdekében, hogy kiküszöböljék az uniós joggal való esetleges ütközéseket és a politikai következményeket, amelyekkel ezek járhatnak.

A kormánypártok február 8-án nyújtották be a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatukat, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe. Érvelésük szerint az Ab nem tartalmi véleményt mondott a szabályokról, hanem elfogadásuk módját kifogásolta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.03.10 22:07

@tarTosPista: Köszönöm a választ. Ez nagyon részletes és tényszerű volt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.10 21:53

@meszi9:
Kérdésedre újra csak a szerződésből tudok másolni:
Visszavásárlás, részleges visszavásárlás, portfólióváltás, illetve a biztosítási szerződés Életbiztosítási Általános Feltételek 2.§-a szerinti felmondása esetén a biztosító a visszavásárlással, részleges visszavásárlással, portfólió-váltással, illetve felmondással érintett egységeket a visszavásárlás, részleges visszavásárlás,
portfólióváltás, illetve a felmondás bejelentésének a biztosítóhoz történő beérkezése utáni második munkanapon, az eszközalapok legutolsó értékelése során kialakított vételi árfolyamon váltja át.

Az eszközalapok eszközeit a biztosító rendszeres idôközönként (naponta)
értékeli. Az értékelés során a biztosító meghatározza az egyes eszközalapok bruttó és nettó eszközértékét és az egységek vételi és eladási árfolyamát.
A biztosító az eszközalapok eszközeinek értékelése során a befektetési alapok általános értékelési elvei szerint jár el, amelyeket a Befektetési Alapkezelôk Magyarországi Szövetsége ajánlásban foglalt össze.
A nettó eszközérték kiszámítása elsődlegesen a közzétételi napot (T nap) megelőző munkanapon (T-1) érvényes tőzsdei, illetve másodpiaci árinformációkon alapul.

Ha kikutakodott válaszom nem tartalmazott hasznos információt, vagy nem adott megfelelő választ kérdésedre, kérdezd meg brókered, vagy biztosítási tanácsadódat. :-))
A szerződésből kiírt részletek nem minősülnek ajánlattételnek, és nem kötelező érvényűek! Kizárólag a kérdésedre feleltem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.03.10 20:36

@tarTosPista: Tisztelt tarTosPista, szeretném megkérdezni, ha a T napon váltást kérelmez, akkor melyik napi árfolyamon történik ez meg ? T+hányadikon ? Ha többiek nem is, Ön biztos érti a kérdésemet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.10 20:33

@tarTosPista javítja önmagát:
További előny a sima részvénnyel szemben, hogy nem engedi, hogy csak abban tartsd a pénzed, hanem biztonsági papírokat is tartalmaz a portfóliód.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.10 20:30

@labandy:
A Unit-linked életbiztosítások jó konstrukciók, csak a Magyar valóságról és a politikai szeszélyről nem tehet a biztosító.
Én a Generációról tudok nyilatkozni, jónak tartom. Azoknak találták ki, akik szeretnének "tőzsdézni", és akár kevés befektetéssel beleélhetik magukat a brókerkedésbe. Megválaszthatják, hogy milyen alapba kerüljön a pénzük, és akár módosíthatják is. Emellett kockázati biztonságot is nyújt a biztosító, szemben a részvénnyel. Az elértéktelenedett részvényed nem fizet a családodnak halálod esetén.
További előny a sima részvénnyel szemben, hogy nem engedi csak abban tartanod, hanem biztonsági papírokat is tartalmaz a portfóliód.
Ezekről korrekten tájékoztatnak is. Ha az ügynök nem mond el mindent, akkor elolvashatod a szerződésben.
Mindnerről részletesen tájékoztatnak.
Egy aktuális példa:
13.1. Nem számszerűsíthetô kockázati tényezôk
13.1.1. Politikai tényezôk
A gazdaság helyzetét és a piaci szereplôk mozgásterét nagymértékben befolyásolják a kormány politikai döntései és a szabályozási környezet változása.
A költségvetési hiány, az ország külsô egyensúlya, az adózási környezet, az árfolyam- és adópolitika, az infláció mind olyan, a politikai döntések által irányítható, illetve befolyásolt tényezôk, amelyek részben meghatározzák a pénz- és tôkepiaci instrumentumok értékét, ezért jelentôs befolyással bírnak az eszközalapok értékének alakulására is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html