Ezt várhatjuk a jövő évtől az MKIK szerint

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint 2013-ban is hiányszám-vezérelt lesz a kormány gazdaságpolitikája.
MTI, 2012. december 26. szerda, 09:31
Fotó: Napi.hu

Parragh László az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: különösen nehéz előre látni, hogy mit hoz a jövő, egyelőre az látszik, hogy a világgazdaságban 2,1 százalék körüli, a világkereskedelemben mintegy 2,9 százalék bővüléssel lehet számolni. A külső feltételek közül Magyarország számára kedvezőtlen, hogy az eurózónában várhatóan 0,5 százalékkal zsugorodhat a kereskedelem.

A kamara elnöke szerint nehéz megmondani, hogy Magyarországon mekkora lesz a növekedés jövőre, mert a peremfeltételek folyamatosan változnak. Némi bizakodásra adhat okot, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnerénél, Németországban jövőre a fogyasztás várhatóan mintegy 3 százalékkal emelkedik, annak ellenére is, hogy a 2013-as német GDP-növekedési előrejelzést folyamatosan veszik vissza, és jelenleg mintegy 1 százalékos bővüléssel kalkulálnak.

Érződik a Malév kiesése

Magyarországon három tényezőre lehet visszavezetni, hogy az idén nem volt bővülés: a mezőgazdasági termelés gyenge teljesítményére, a cserearányromlásra, illetve a Malév kiesésére, ez utóbbi 100 milliárdos nagyságrendben hiányzik a magyar GDP-ből - mondta Parragh.

A kamara számítása szerint a magyarországi beruházások továbbra sem nőnek, sőt, mintegy 2-5 százalékkal visszaesnek 2013-ban - tette hozzá.

Filozófiaváltás jöhet az MNB-ben

Parragh megjegyezte: márciusban minden bizonnyal változás lesz a jegybank élén, ami filozófiaváltást is eredményezhet, és az inflációra, a gazdaságpolitikára is hatással lehet. Amennyiben az európai közösséggel az együttműködés reális lesz, akkor konszolidációs program indulhat, viszont ha az ország a kötelezettségszegési eljárásban marad, akkor folytatódhat az unortodox gazdaságpolitika. Úgy vélte, mind a két forgatókönyvnek van realitása.

További kiigazítások jöhetnek

A kamara elnöke szerint a jövő évben a magyar gazdaság változatlanul exportvezérelt lesz, a keleti nyitás ösztönzése tovább erősödik, ezt segíti majd a kereskedőházak működtetése, az Eximbank forráslehetőségeinek erősítése.

A magyar ipar termelése jövőre 1-1,5 százalékkal bővülhet, ez főleg az elektronika és járműgyártás területén fog megjelenni az idei 0,8-1 százalékos visszaesést követően. A külkereskedelemben továbbra is erős pozitív mérleg várható, amit a külső adósság mérsékléséhez tud az ország használni. Az államháztartási hiány 3 százalék alatt maradhat 2013-ban is, de nem kizárt, hogy jövőre is kiigazításokra lesz szükség a költségvetésben, "ami végső soron a gazdaságon fog csattanni" - mondta Parragh.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság problémáját továbbra is abban látja, hogy a megkezdett reformprogramok, rendszer- átalakítások nem mennek végig, vagy a vártnál kisebb hatásfokkal valósulnak meg. A kamara továbbra is azt szorgalmazza, hogy az ellátó alrendszerek kerüljenek fenntartható pályára, mert amíg ez nem történik meg, addig Magyarország kényszerpályán mozog.

Több nyitott kérdés van

A kamara elnöke megjegyezte: nem lehet tudni, hogy mi lesz az ország ellen folyó túlzott deficiteljárással, ugyanis ez az Európai Unió politikai eszköze, jogilag Magyarországnak ki kellene kerülnie belőle, de nem biztos, hogy ez meg is történik.

Azt sem tudni, hogy mi lesz az IMF-megállapodással - mondta, hozzátéve: ha létrejönne, az olcsóbbá tenné az ország finanszírozását, ugyanakkor szűkítené a kormány mozgásterét, például vissza kellene lépni a monopóliumok szűkítésére irányuló intézkedésektől.

A kamara számítása szerint továbbra sem javul a vállalkozások jövedelmezősége, bár kisebb mértékben fog romlani, mint korábban: jövőre az adó- és szabályozási intézkedések hatására - a közműszektor nélkül - a versenyszektor jövedelmezősége133 milliárd forinttal romlik.

Kedvező tendenciaként értékelni a kamara vezetője, hogy 2012-ben a kkv-hitelek aránya valamelyes emelkedetett annak ellenére, hogy a vállalati hitelezés folyamatosan csökken, és ebben nem várható változás. A kisvállalkozások finanszírozásában fontos szerepet játszott a Széchenyi Kártya Program bővítése.

A jövő év az európai uniós fejlesztési források felhasználása szempontjából meghatározó lesz, nem dőlt el, hogy 2014 után milyen stratégia mentén költi el az ország a rendelkezésre álló pénzeket. A felső politika szintjén világos az üzenet, a gazdaságfejlesztés irányába terelnék a forrásokat, ugyanakkor a középmezőnyben minden erő arra irányul, hogy folytatódjon a korábbi gyakorlat - mondta. A kamara elnöke szerint kulcskérdés lenne, hogy a magyar vállalatok minél több forrást tudjanak itthon tartani, felmérések szerint jelenleg a Magyarországon elköltött uniós források jelentős hányada a kivitelezés során a külföldi cégekhez jut.

Napról napra nő a kamara súlya

A köztestület szerepéről szólva Parragh úgy vélte: a kamara befolyása, súlya, ereje, elfogadottsága napról napra emelkedik, véleményére odafigyelnek, még akkor is, ha azzal nem értenek egyet. A kamara is szerepet játszik abban, hogy tovább erősödjön a kereskedelemfejlesztés, a kereskedőházak, a vegyes kamarai rendszer révén. A kamara erősíti részvételét az innováció, kutatásfejlesztés területén is, tovább viszi a megkezdett szakképzési átalakítási folyamatot, és vitára számítanak a felnőtt szakképzés területén. A következő év nagy feladata lesz a kamarai regisztrációval létrejött adatbázis kezelése, a piac átláthatóságának elősegítése - mondta Parragh.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

czi11, 2012.12.27 08:27

Parragh pont azt látja amit Orbán mond, ő egy hű vízhang, magyarul alattvaló!...senkit nem képvisel, az MKIK tagjait biztos nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2012.12.26 22:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2012.12.26 18:07

Remek lesz, mint minden olyan országban, ahol a nagyvezír a népéért él és dolgozik! Nem kell félni, most sem fog fájni! Lehet, hogy már ez is csak egy szilveszteri vicchír, mint az alábbi:
I. Viktor Absurdistan uralkodója tegnap este titkos koronázási ceremónián esett át. Szeretett Népe kívánta, hogy így legyen. A nagy vezír sokat törődik alattvalóival. Önfeláldozóan különböző szabadságharcokat vív érettük, állandóan új adókat talál ki értük és nem ellenük, évközben módosít törvényeket és adókat, hogy az ellenség meg össze legyen zavarva, és minderről konzultál is népével. Ennek érdekében rendszeresen kéretlen leveleket küld számukra, hogy legyen biztos hivatkozási alap. Ezt a törődést az alattvalók erős érzelmekkel fogadták, és úgy gondolták, hogy megkoronázzák. Megkonzultálták, és kétharmaddal elfogadták, hogy szeretett vezérüket, a kéretlen levelek küldőjét, megkoronázzák, és Spam királynak, fenségesebben, Spam King-nek nevezik el.
I. Viktor Szpemkirály ajándékként egy orsós magnót kapott, ha álruhában keresné az igazságot, akkor fel tudja venni a történteket. Mert ugye kétség se merül fel igaz erényét illetően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.12.26 14:48

"a magyarországi beruházások továbbra sem nőnek, sőt, mintegy 2-5 százalékkal visszaesnek 2013-ban"

azaz továbbra is rohad szét a gazdaság. pontosan az történik, amit a szekta akar. ők a nyomorban akarnak dagonyázni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.12.26 14:23

@meszi9: Ez a kisebbik baj, a demokráciában a korrupció azt a célt szolgálja, mint az olajozás a motornak, mocskos és undorító, de nem lehet meglenni nélküle.
A nagyobbik baj az , hogy a valószínűleg részben az ő tanácsai révén is egyre mélyebbre jutunk a stagfláció pokoli bugyraiban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html