Ezt várja a munkaadói és munkavállalói oldal az új kormánytól

A munkaadói szervezetek az eddigi gazdaságpolitika folytatását, aktív beruházás-politikát és a valódi társadalmi párbeszéd megteremtését várják az új kormánytól. A szakszervezeti szövetségek a Munka törvénykönyvének enyhítését, a munkahelyek bővítését, biztonságának növelését, a bérek és szociális juttatások növekedését, valamint kiszámítható gazdaságpolitikát várnak az új kormánytól.
MTI, 2014. április 7. hétfő, 09:58
Fotó: Napi.hu

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Magyarország kormányzása minden bizonnyal stabil lesz, szavai szerint látni lehet azt a folyamatos erőt, amely a kormányzást biztosítja. A kamara elnöke azt várja, hogy a gazdaság körüli struktúra átalakítása, a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítása folyamatosan megtörténjen. Erre most garanciát lát a kamara elnöke, és úgy gondolja, hogy a kormánytöbbség a korábbi gazdaságpolitika folytatásának egyértelmű biztosítéka.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára kifejtette, hogy szövetségük aktív beruházás-politikát vár az új kormánytól, hiszen korszerű, versenyképességet javító új beruházások nélkül nem lesz jelentős hozzáadott értéket képviselő magas foglalkoztatottság. A VOSZ főtitkára hozzátette: az ország versenyképessége javulásának feltétele az aktív beruházás-politika mellett a foglalkoztatottság bővülése, a gazdasági jog, valamint a fizetőeszköz stabilitásának megteremtése, az intézményesített társadalmi párbeszéd biztosítása.

A szövetség szerint a közfoglalkoztatás szociális szempontból egy bizonyos határig nem hátrányos, de az elmúlt időszakban aránytévesztés volt, az új munkahelyek nagyobb része a közfoglalkoztatásban jött létre. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy régóta szorgalmazzák beszállítói programok indítását kormányzati közreműködéssel, hiszen a jelenlegi tőkeszegény kkv-szektor nehezen tud csatlakozni a modernebb technológiával jelen lévő multinacionális vállalatokhoz.

A VOSZ abban érdekelt, hogy a gazdaságpolitika sikeres legyen, és ha a kormányzati ciklus első felében megvalósul a versenyszférából származó valós gazdasági növekedés, akkor véleménye szerint el lehet gondolkodni a ciklus második felében a mostani nyomott nettó jövedelmi szint változtatásán.

Az IPOSZ rezsicsökketésben reménykedik

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke elmondta, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések folytatására számítanak, és arra, hogy megvalósul a vállalkozásokat is érintő rezsicsökkentés. Az iparosok bíznak abban, hogy a kormány intézkedései révén a szolgáltatást végző kisvállalkozások belső piaca élénkülni fog - tette hozzá Németh László, aki szeretné, ha a kormány a mikro cégeket is bevonná a társadalmi párbeszédbe, az érdekegyeztetésbe az érdekképviseleten keresztül.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető alelnöke szerint a kormány lerakta az elmúlt négy évben a társadalmi, gazdasági átalakítás alapjait, és most olyan megoldások következnek, amelyek a versenyképességet, a gazdasági növekedést, a társadalmi jólétet fogja segíteni. Vadász György szerint a gazdasági növekedés érzékelhető lesz, amit a kis- és középvállalkozásoknál valóban érzékelhető foglalkoztatás bővüléssel jár, és azt szeretné, ha az MNB növekedési hitelprogramja eljutna a mikrovállalkozásokhoz is, és ehhez a garancia intézményrendszere is megteremtődik.

Az iparszövetség vezetője kiemelte: örülnek annak, hogy az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, és ezen belül a kkv-szektorra, a foglalkoztatás bővítésére 32 százalék jut. Szeretnék, hogy minél előbb megjelenjenek a 2014-2020-as uniós időszak pályázati kiírásai. A Magyar Iparszövetség ügyvezető alelnöke azt is várja, hogy az érdekképviseleti pozíció javulni fog, és a jogszabályokat is szélesebb körű egyeztetés előzi meg.

A papírforma érvényesült

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy értékelte, hogy a papírforma szerint alakult az országgyűlési választás eredménye. (Az országos listákra leadott szavazatok 90,15 százalékos feldolgozottságánál a FIDESZ-KDNP kapta a szavazatok 44,53 százalékát, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP 25,50 százalékot, a JOBBIK 20,76 százalékot és az LMP 5,15 százalékot.)

A Liga elnöke szerint a gazdasági kilábalás a válságból lehetővé teszi, hogy azokat a szigorú törvényi szabályozásokat, amelyek a válság idején születtek - például a Munka törvénykönyvében - a kormány enyhítse.

Gaskó István reméli, hogy a sztrájktörvénynél a kormány belátja, hogy a jelenlegi helyzet a sztrájkjog korlátozását jelenti, és ebben is könnyítéseket vezet majd be. A Liga elnöke bízik abban, hogy az új kormány a szociális partnerek pozícióját - mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon - erősíti majd, a bérek és szociális juttatások ütemesen fejlődnek.

A foglalkoztatásban nem a statisztikát kell javítani

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a választás előtt 14 pontban közzétették az új kormánnyal szembeni elvárásaikat. Elsősorban kiszámítható gazdaságpolitikát szeretnének, és hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatásban nem statisztikát kell javítani, hanem valódi munkahelyeket kell létrehozni. Kifejtette: az MSZSZ azt várja az új kormánytól, hogy megszüntesse a munkahelyi kiszolgáltatottságot. Feltétlenül el kell jutnia a magyar gazdaságnak és Magyarországnak oda, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, ami milliókat érint - hangsúlyozta Pataky Péter, aki szerint a kormánynak győztesként is be kellene látnia, hogy sokkal jobb eredményeket lehet elérni, ha valódi társadalmi és szociális párbeszéd van az országban.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is úgy vélte, hogy a Munka törvénykönyve finomításának kell következnie, elviselhető viszonyokat teremtve a magyar munkavállalók számára. A Munkástanácsok elnöke azt reméli, hogy a gazdaság növekedési pályára áll, a foglalkoztatás bővülni és stabilizálódni fog, és megvalósul az a cél, amit a kormány kitűzött, tíz év alatt 1 millió új munkahely jön létre Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.04.07 10:47

A Fidesz határozott célja hogy létrehozzon egy általa megálmodott középosztályt.(kis ország,szerény lehetőségekkel.Nem jut mindenkinek.)
Úgy néz ki hogy ez a középvállalkozókból,külföldi cégeknél menedzseri osztásban dolgozó,állam irányításban osztályvezető és föntebb.Aki ennél lentebb szecskázik,az nem fér bele.
Nos,ebből következik hogy a munkavállalókra sok jó nem vár.
Előbb az árulóktól kell megszabadulni a szakszervezeteknek,majd külső vezetés kell ami független a cégtől,és vezetőségtől.(Miért nem szerveződnek ilyen irodák????)
Mert ne a munkatársam képviseljen a fönökünk ellen!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.04.07 10:27

Tökmindegy, ki alakított kormányt, a rendszerváltás óta a munkaadók folyamatosan gazdagodtak, a munkavállalók pedig elszegényedtek. Ebben nem lesz változás, mert mindegyik kormányunk a munkaadók oldalára áll(t).

A különbség legfeljebb annyi, hogy az utóbbi időben a munkanélkülieket és a munkaképteleneket is egyre mélyebbre taszították. Amit velük tett a Fidesz, az egyszerűen embertelen.

Hogy' is mondta Lázár: "akinek nincs semmije, az annyit is ér!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.04.07 10:09

"Gaskó István reméli, hogy a sztrájktörvénynél a kormány belátja, hogy a jelenlegi helyzet a sztrájkjog korlátozását jelenti, és ebben is könnyítéseket vezet majd be."

"Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is úgy vélte, hogy a Munka törvénykönyve finomításának kell következnie, elviselhető viszonyokat teremtve a magyar munkavállalók számára."

Nocsak kedves kormánybarát szakszervezeti vezetők, mégsem tetszik az új Munka törvénykönyve ? ;-)

Talán nem kellett volna kollaboránsként pózolni mellette a kormánnyal a tárgyalásnak látszó összeröffenéseken.

Amúgy ha igazak a hírek a tervezett további módosításról, nemhogy enyhülni hanem tovább szigorodni fog. Tetszik tudni a fidesz programját. Folytatjuk. Folytatjuk (a már megkezdett szigorítást).

Jó reggelt Önöknek is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html