Ezt várja Brüsszel Magyarországtól

Idén 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely csütörtökön tette közzé Brüsszelben az esedékes tavaszi gazdasági előrejelzését.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 11. csütörtök, 10:22
Fotó: Napi.hu

A magyar GDP a tavalyi 2,0 százalékos ütemről gyorsulhat idén 3,6 jövőre 3,7 százalékra - derül ki a brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) tavaszi előrejelzéséből. A korábbi években látott növekedéshez képesti fékezés az uniós források felhasználásának lassulása miatt következett be, amint elindult az új, 2014-2020 közötti időszakot felölelő többéves költségvetési ciklus. Az unós források felhasználásának lassulása állt a mögött is, hogy 2016-ban a beruházások 15,5 százalékkal zuhantak be, így a GDP növekedést is visszahúzta.

A bizottság szerint a tavalyi év után a 2017-es és 2018-as növekedésnek is a hazai kereslet lesz a fő hajtóereje, amelyet a beruházások élénkülése és a kormány által bejelentett minimálbér-emelés, illetve járulék- és társaságiadó-csökkentés is segít. A munkaerőpiacon viszont nő a feszültség és az inflációs nyomás is np az előrejelzési horizonton, miközben a költségvetés viszont expanzívabbá válik.

Az Európai Bizottság várakozásai szerint a jelentős kereskedelmi többlet csökken, amint a belső kereslet erősödése miatt az import is fellendülhet, míg a magasabb bérköltségek visszább foghatják az export dinamikáját. Mindezekkel együtt azonban az export növekedése erőteljes marad, idén 5, jövőre 5,8 százalékos bővüléssel a - főleg autóipari - gyártókapacitások tervezett fejlesztésének köszönhetően. Az import 6,8 illetve 6,5 százalékra gyorsulhat a 2016-os 5,7-ről.

Melyek a kockázatok?

A bizottság a felfelé mutató kockázatok között említi a vállalatok alkalmazkodását a magasabb bérekhez és a munkaerő magasabb képzettségi követelményeihez, ám ez a vártnál zökkenőmentesebben történhet meg.

A lefelé mutató kockázatok között viszont olyanok vannak, mint a béremeléseknek a belföldi árszínvonalba történő átgyűrűzése, ennek következtében az áremelkedés gyorsabb és nagyobb mértékű lehet, ami a monetáris politikát is lépésre ösztönözheti. A bizottság szerint Magyarországon a pénzromlás üteme 2,9 százalékos lehet idén, jövőre viszont - meghaladva az MNB inflációs célját - 3,2 százalékra gyorsulhat a belső keresletnek köszönhetően.

Az előrejelzés szerint a 2013-as fellendülést követően a foglalkoztatás történelmi csúcsra emelkedett 2016-ban, amelyet részben a közmunkaprogram támogatott, de a magánszektor munkahelyteremtése is jelentős volt. A belföldi foglalkoztatás növekedése lassul az előrejelzési időszakban, miután a munkaerőpiac egyre feszesebbé válik, a készségek kereslete és kínálata közötti olló pedig nyílik.

Jön a költekezés

Az államháztartás hiánya 2016-ban 1,8 százalék volt, ami idén 2,3, jövőre 2,4 százalékra emelkedhet. A hiánycsökkentő tételeket ellensúlyozták a tőketranszferek, illetve a közszférában történt béremelések - jegyzi meg az elemzés.

A bizottság elemzői összességében 2017-ben e téren felfelé mutató kockázatot látnak, ami az alacsonyabb deficit felé mutat. A beruházásokra fordított kiadások az előrejelzettnél alacsonyabbak lehetnek a kivitelezések csúszása miatt, illetve az ezekhez kapcsolódó tartalékokat sem biztos, hogy teljesen elkölti a kormány. Ugyanakkor a felhalmozódó áthúzódó kiadásokra vállalt kötelezettségek negatív kockázatként jelennek meg a 2018-as, illetve a későbbi évek hiányának alakulásában - figyelmeztet a bizottság.

A strukturális egyenleg 2016-ban kis mértékben, a GDP 1,5 százalékáról 2 százalék körüli szintre romlott. A bizottság azonban további és jelentős romlást vetít előre, így idén a strukturális deficit 3,4, jövőre 3,7 százalékig is elmehet.

Az államadósság 2016 végére 74,1 százalékra mérséklődött a GDP arányában, ez idén 72,6, jövőre 71,2 százalékra csökkenhet tovább az előrejelzések szerint, ez főleg a nominális GDP-növekedés gyorsulásának tudható be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jetta84, 2017.05.12 09:32

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=AT-HU&page=5
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2017.05.12 09:29

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: Lényege az eu-s támogatásoknak, hogy főleg ne gazdasági fejlesztésekre fordítsák, hanem látszatberuházásokra. Nehogy már egy magyar cég versenyképesebb legyen eu-s pénzből mint egy német v. egy francia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2017.05.12 09:26

@Janulusz: Nagyra becsült Bogár László közgazdász szerint, az eu által kifizetett támogatások értéke 1/5-e az innen kiszivattyúzott értékeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2017.05.12 09:24

@troll: Látom nincs tisztaság a fejekben.Te a nominális gdp/ppp-t mondtad ami fals és nem összehasonlítható. Én a gdp/ppp- t ami leszűri az árszinvonalat.
Nos, 2000-ben 45%, 2005-ben 49%, 2008-ban 48% a gdp /ppp Ausztriához mért arányunk.
Orbán idejében: 2011-ben 52% 2016-ban 54%!! 70-es években voltunk ilyen közel az osztrákokhoz, persze még mindig távol, de zárul az olló! Ha az elkövetkező két évben teljesülnek a kormány várakozásai akkor 57%- án leszünk az osztrák átlagnak. forrás: STADAT
Világátlag a magyar gdp/ppp fele. Miről beszélsz??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2017.05.11 22:29

@

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:

Mindehhez hozzájárult a fidesz messiása, miközben lenyúlta az EU támogatását Euróban. Stratégiai szerződést kötött a külföldi befektetőkkel, előre megfontolt, aljas indokból elkövetett népvagyon sikkasztás céljából !
Tehát mentelmi jog függesztés, és előzetesben való kivesézés. Ítélet börtönben letöltendő Chibo. Minden ami neki adható !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html