Ezt várja Magyarországon a Raiffeisen

A Raiffeisen Bank elemzői idén 2 százalékos gazdasági növekedést várnak, és 1 százalékos éves inflációval számolnak - mondta Török Zoltán, a bank vezető elemzője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2014. április 23. szerda, 17:50
Fotó: Napi.hu

A bank elemzői szerint a gazdaságpolitikában a választásokat követően sem lesz jelentős irányváltás, de prioritás marad, hogy az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alatt maradjon. Török Zoltán elmondta: az új kormány a korábbi gazdaságpolitikai irányvonalat folytatja majd, ugyanakkor a folytonosság mellett bizonyos értelemben változás is lesz, az elmúlt négy évet a jelentős átrendezés jellemezte, a következő négy évben jó esélyt látnak egy stabilabb, kiszámíthatóbb gazdasági kormányzásra. Kiemelte: a következő években is elsődleges prioritást élvez az alacsony államháztartási hiány, erre már csak az unós források biztosítása végett is szüksége lesz a kormánynak.

Török Zoltán szerint az adórendszer jelentős átalakításon ment keresztül az elmúlt években, a lakosság befizetéseinek a súlya (például az szja-befizetések, az illeték) az állami bevételeken belül 6 százalékponttal mérséklődött, mindezzel párhuzamosan a fogyasztáshoz kapcsolt adók súlya 5 százalékponttal növekedett. Kiemelte: bár a következő négy évben egészen biztosan lesznek még változtatások (például az szja kulcsának esetleges csökkentése, a külön adók rendszerének átszabása), de az adórendszer nagy átalakítása befejeződött.

A végénél jár a kamatcsökkentési ciklus

Török Zoltán arról is szólt, hogy a jegybanki kamatcsökkentési sorozat végénél jár a Magyar Nemzeti Bank, de hogy egészen pontosan milyen szinten és hol áll le a kamatvágással a monetáris tanács, azt nem lehet tudni.

"Úgy gondoljuk, hogy áprilisban még jön egy 10 bázispontos vágás, és elképzelhetőnek tartjuk, hogy ezután is következik még egy-két vágás - attól függően, hogy milyen lesz a pénz- és tőkepiaci hangulat, milyen lesz a kockázatvállalási hajlandóság és mindezzel összefüggésben hogyan alakul a forint árfolyama. A bank elemzőinek meggyőződése, hogy a Magyar Nemzeti Bank el szeretné kerülni a forint árfolyamának erősödését" - tette hozzá a bank vezető elemzője.

A bank szakértői szerint az európai gazdaság fokozatosan erőre kap, de a kilábalás még mindig gyenge. Az orosz-ukrán konfliktus ráadásul akár meg is akaszthatja ezt a folyamatot, igaz, a bank elemzőinek alapforgatókönyve alapján nem lesznek a reálgazdaságot is érintő korlátozások. Az infláció immár öt tagországban negatív, az Európai Központi Bank mégsem lazította a kondíciókat eddig.

Az amerikai gazdaságról elmondták: Janet Yellen, mint az új Fed-elnök folytatta elődje mennyiségi lazítást mérséklő programját. Az év elején az Egyesült Államokban a rendkívüli időjárás megakasztotta kissé a gazdaságot, de a mennyiségi lazítási program kivezetésére számítanak a Raiffeisen elemzői az idén. Véleményük szerint a kamatemelés még több mint egy évnyi távolságban van az Egyesült Államokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.23 20:23

@Trambulin: ...majd emlékezz a számaimra 9 hónap múlva ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2014.04.23 18:38

@jobbajobb: Mintha az oroszok éppen ezzel lennének elfoglalva.

Minden évben elsütöd az idiótábbnál idiótább számaidat. Nem tűnik fel hogy még véletlenül sem találod el?:)
Persze tudom, hogy tűnne fel, amikor azt sem tudod mit írtál tegnap, nem hogy régebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.23 17:54

2,5 % lesz a gdp növekedés ...,ha nem robbant ki háborút a háttérhatalom ukrajnában ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html