Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hogyan fordulhatna elő, hogy bármely ország kritizálja a másikat - kérdezett vissza Orbán Viktor miniszterelnök a közelgő Angela Merkel-látogatás kapcsán feltett riporteri kérdésre pénteken a Kossuth Rádióban. Ez a műfaj nem létezik a diplomáciában  - tette hozzá. A miniszterelnök szerint a magyar-német kétoldalú kapcsolatok rendeztek, a hétfői kancellári viziten az európai ügyek dominálnak majd - jövendölte a kormányfő.

Orbán szerint a német üzletembereknek nem kritikái, hanem "érdek- és pénzvédő" magatartása van. Így javaslataik közül csak azokat lehet tárgyalási alapnak tekinteni, amelyek a magyar emberek érdekeit is szolgálják. Ennek ellenére ésszerű módon "fel lehet vetni" a különadók csökkentését.

A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely "nem ismeretlen Európában". A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon - közölte.

Orbán gázt akar Putyintól

Én nem kritizálom az orosz szankciókat, de ezek Magyarország ellenére vannak - szögezte le Orbán. Szerint a a magyar kormány ennek ellenére a közös európai érdeket tartotta szem előtt, amikor a szankciókról döntött. Ez a téma is szóba kerül majd a német-magyar kormányfői találkozón.

Orbán Viktor arról is beszélt, egyedül a németeknek van olyan tervük, amely elég nagyszabású, hogy új kereteket adjon az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv. A kormányfő ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, ezért - mint mondta - "nekünk érdekünk, hogy ez a német terv napirendre kerüljön (...), ez megoldaná a problémáinkat".

A február közepi orosz elnöki látogatáson meg kell oldani a hosszú távú gázszállítási szerződést. "Ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom" - közölte, jelezve, hogy a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések. Orbán Viktor úgy összegzett: nagyon bízik abban, hogy az ezt a helyzetet megoldó megállapodást tető alá tudja hozni az orosz elnök látogatása alatt.

A helyzet bonyolult

A helyzet nem ennyire szimpla - hívták már többször fel szakértők a figyelmet arra, hogy jelenlegi szerződés alapján még évekig több milliárd köbméternyi gázt szállíthatnak az oroszok a magyar gazdaság tervezetnél kisebb fogyasztása miatt. Az új szlovákiai és a meglévő ausztriai gázvezetékek pedig szinte száz százalékban megoldhatják a függőségünket az orosz gáztól. Vagyis Magyarország egyáltalán nincs lépéskényszerben - pláne arra nincs szükség, hogy egy ilyen 10-20 éves szerződést már most, februárban tető alá hozzanak.