BUX
37974

Ezzel jár, ha megemelik az inflációs célt

Ha valóban emel az inflációs célon az MNB, az áttételesen a forint gyengülését és a pénzromlási ütem gyorsulását eredményezheti.

Ádám János, 2010. november 29. hétfő, 13:39

A kabinet azt szeretné, ha a jegybank - amelyet hamarosan ellenőrzése alá vonhat a kormánypárt - 3,5 százalékra emelné az inflációs célt - írta az Index.

A megemelt inflációs cél több csatornán keresztül fejti ki hatását a gazdaságra. Egyrészt, lazább monetáris politikát enged meg, így nagyobb teret biztosít a kamatcsökkentéshez. Ez serkentően hat a gazdaságra, hisz a hitelkamatok csökkenhetnek, ugyanakkor a forintot gyengíti. Ez utóbbi kedvező az exportnak, viszont az import termékeket drágítja. A magasabb cél másrészt a gazdasági szereplők inflációs várakozásait is megemeli, akik ezt követően áremeléssel számolnak.

Magyarországon már többször is volt 3,5 százalék az inflációs célszint: 2001 decemberében tűzték ki először és 2 évet adtak a teljesítésre. Ezt viszont nem jött össze, ezért újabb egy évvel kitolták a határidőt. A célt újfent nem sikerült teljesíteni, 2004 decemberében 5,5 százalék volt a fogyasztói árindex. Ezt követően 4 százalékra módosították a célszintet, amit sikerült elérni, ezért újra visszatértek a korábbi rendszerhez, 2006 decemberi határidővel. Az utóbbi később szintén nem teljesült, de már idő előtt 2005
augusztusában bevezették a jelenlegi 3 százalékos célszintet, amit