Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NKE Tények és eredmények - közszolgálat-fejlesztés európai uniós forrásból a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen címmel tartott sajtótájékoztatóján Patyi András rektor, valamint a projektek szakmai vezetői, Padányi József rektorhelyettes és Kis Norbert dékán reagált a közelmúltban az NKE uniós projektjeivel kapcsolatban megjelent vádakra.

Mint korábban kiderült az Európai Bizottság ellenőrei jelentős túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik, uniós forrásokból megvalósuló projektjénél.

Az NKE a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) két pályázatán is sikeresen szerepelt, így nyert el csaknem 30 milliárd forint összértékű támogatást, melyből az intézmény közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési programot hajt végre.

"Politikai támadás" érte az egyetemet

Patyi kifejtette: az uniós projekteket az NKE más magyar és külföldi felsőoktatási intézményekkel, kutatóműhelyekkel, közigazgatási szervekkel, partnerintézményekkel együttműködésben valósítja meg. A projekteken csaknem ezer oktató és adminisztratív munkatárs dolgozik. Patyi András szerint az egyetemet, a magyar közigazgatás, honvédelem és rendvédelem területén évtizedek óta dolgozó kutatói, oktatói közösséget, a projektekben közreműködő partnerintézményeket és érintetteket "politikai támadás" érte.

Az NKE rektora kiemelte, hogy az egyetemnek van tapasztalata az uniós pályázatokon való indulásban, azok végrehajtásában. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós fejlesztési források felhasználását szigorú szabályok szerint ellenőrzik. Leszögezte: a projektekben semmilyen szabálytalanság nem történt. Minden egyes hazugságért, rágalmazásért jogi úton vesznek elégtételt - tette hozzá.

Aki az egyetemet vádolja, az egész magyar közigazgatást vádolja

Padányi József rektorhelyettes is azt hangsúlyozta, hogy aki az egyetemet visszaéléssel vádolja, az az egész magyar közigazgatást, közszolgálatot vádolja visszaéléssel. Azokat, akik a rendvédelem, honvédelem, közigazgatás szakembereit képzik. Ezek a projektek is ezen szakemberek továbbképzését segítik - tette hozzá. Az egyetem a 2018 végéig tartó projektben 82 ezer tisztviselő képzését vállalta el, egyénenként átlagosan 30 óra egyéni fejlesztési program keretében. A fejlesztés révén Európa legnagyobb és leginkább innovatív felnőttképzési rendszere jön létre a közszolgálati szektorban.

Emellett - szintén az EU támogatásával - az NKE végzi annak a mintegy kétezer tisztviselőnek a képzését, akik a magyar államigazgatásban az uniós projektmenedzsmenttel foglalkoznak. Idén szeptembertől fejlesztéspolitikai tanácsadó posztgraduális és továbbképzési programot indít az intézmény. A saját programok menedzselése mellett az NKE látja el az összes magyar KÖFOP-projekt hatásvizsgálatát. Emellett több uniós projektben is részt vesznek, többek között fontos szerepet vállalnak a Nemzeti Védelmi Szolgálat antikorrupciós projektjében - fejtette ki a rektorhelyettes.

Nem történt semmi szabálytalanság

Padányi szerint a megjelent hírekkel és vádakkal szemben nem történt semmilyen szabálytalanság a pályázatokkal kapcsolatban. Az NKE szakmailag megalapozott pályázati kérelmét szabályosan adta be az irányító hatóságnak. A pályázati kérelmet az NKE szenátusa támogatta és a fenntartói testület is jóváhagyta. Minden egyes pénzügyi tétel az irányító hatóság által engedélyezett, továbbá minden fejlesztés a fenntartói testület jóváhagyásával, rendszeres ellenőrzésével zajlik.

A projektekkel kapcsolatban az Európai Bizottság február 27-én levélben tett fel kérdéseket a KÖFOP magyarországi irányító hatóságának, a Miniszterelnökségnek. Erre a magyar szervezet 60 napos határidővel meg is küldte a válaszát.

Ezen felül levélben kérték a bizottságot, hogy határolódjanak el az egyetem elleni rágalmaktól - mondta a rektorhelyettes, aki kiemelte: a bizottság minden tény birtokában van, semmilyen konkrét problémát, észrevételt nem tárt fel.

A projekt másik vezetője, Kis Norbert az eltúlzott, aránytalan költségekről szóló vádakat utasította vissza tételesen. A vádakkal szemben a tény az, hogy például hasonló nyugat-európai fejlesztésekkel összehasonlítva is az egyik legolcsóbb és legköltséghatékonyabb fejlesztést valósítja meg az NKE - jegyezte meg a dékán. Példaként említette, hogy a tisztviselők 30 órás fejlesztése - egyénenként 350 ezer forint - körülbelül fele annyiba kerül, mint más nyugat-európai országok hasonló képzései.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke április 27-én tartott sajtótájékoztatóján az uniós források szabálytalan felhasználásával vádolta meg az intézményt. Az NKE még aznap közleményben visszautasította az LMP "politikai támadását", és jelezte, hogy a projektek eddigi eredményeiről tartandó sajtótájékoztatóra az LMP képviselőjét is várják. Hadházy Ákos nem vett részt a hétfői sajtótájékoztatón.