Facebook-adó jöhet Magyarországon

A közösségi oldalakat is bevonnák az adózói körbe a tervek szerint – mondta a reklámadóról szóló törvényjavaslat előterjesztője. L. Simon László fejében az is megfordult, hogy a reklámadóból származó bevételt "megcímkézzék".
Napi.hu, 2014. június 3. kedd, 09:54
Fotó: Napi.hu

A reklámadóról szóló hétfőn benyújtott törvénytervezet csak a nyitánya egy folyamatnak, a közösségi oldalakat is bevonnák az adózói körbe - mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a reklámadóról szóló törvényjavaslat előterjesztője kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormánypárti politikus úgy véli, hétfőn joggal vetették fel elemzők, hogy a beterjesztett javaslat alapján nehezen tudják bevonni az adózói körbe a közösségi szolgáltatókat, amelyek már a reklámbevételek nagyon nagy részét elviszik - idézi a hvg.hu az MTI beszámolóját.

Példaként említette, hogy a politikusok is rendszeresen hirdetnek a Facebookon, célzott hirdetések jelennek meg a Youtube-on, s látják, hogy "a Google-t milyen módon használják pénzért konkrét információk eljuttatására". Jelentős reklámbevételhez jutnak ezek a cégek, amely után sem áfa, sem társasági nyereségadó nem gazdagítja a magyar államkasszát - hangsúlyozta L. Simon László, hozzátéve: az online szerencsejáték problémánál látták azt, hogy ez a kérdés kezelhető.

A már az előző ciklusban is felvetett reklámadóról szóló javaslatot L. Simon László hétfőn terjesztette be a parlament elé. A tervezet különböző adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját, amelyeket félmilliárd forintos árbevételig 0 százalékos adó terhel, a 20 milliárd forintot meghaladókat azonban már 40 százalékos. A törvény már 2014-re is megállapítana adófizetési kötelezettséget.

Az érintett területen működő szakmai szövetségek és egyesületek közös közleményben egyöntetűen elutasították a reklámadó bevezetéséről szóló előterjesztést. Az RTL Magyarország szerint a reklámadó bevezetése durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely "az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól, és így a kormánytól való függetlenségét". A TV2 is tiltakozott a tervezet ellen, s egyúttal arra kérte a kormánypártokat, hogy álljanak el a reklámadó bevezetésétől.

L. Simon László a Kossuth Rádióban nonszensznek nevezte azt az érvelést, hogy emiatt az új adónem miatt lesznek veszteségesek bizonyos vállalatok. Egy-egy nagyobb cég most is folyamatosan milliárdos veszteséget termel, mégis talpon van - mondta. A képviselő fontosnak nevezte, hogy ez egy olyan adónem lenne, amelyet nem tudnak áthárítani a nézőkre, illetve az olvasóközönségre. A nézők nem fizetnek a bulvárműsorok megnézése után - emelte ki, hozzátéve: annak kell adóznia, aki a bevételre szert tesz. L. Simon László szerint "senki nem gondolja komolyan", amikor egyes kereskedelmi tévék a legnépszerűbb, legnagyobb nézőközönséget vonzó műsoraik beszüntetésével riogatnak.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, megfordult a fejében az a lehetőség, hogy a reklámadóból származó bevételt "megcímkézzék". Példaként említette azt a korábbi kezdeményezést, hogy a pornográf kiadványokra kirótt adóból származó bevételt a kultúrába forgassák vissza.

L. Simon László kiemelte azt is, meglepte, hogy az adó bevezetéséből várható 8-10 milliárd forintos bevételt többen is "milyen hanyag eleganciával" kezelik, "mintha ez olyan kevés lenne". Az összes magyar állami múzeum éves költségvetési támogatása nem éri el ezt az összeget - mutatott rá.

A fideszes képviselő azt gondolja, most jó esély van arra, hogy ezt az új adónemet bevezessék. Hozzátette: arra nyitott, hogy a részletszabályokat finomítsák. Arra a kérdésre, hogy a 40 százalék lehet-e kevesebb, azt mondta ez egyeztetés kérdése. L. Simon László szerint törvényjavaslatának tárgyalása nyáron kezdődhet el a parlamentben. Legkésőbb ősszel ezt a kérdést le kell zárni - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Matheusz86, 2014.06.03 16:27

Szerintem egyszerűbb lenne járni végig a weboldalakat, és az összes világon elérhető weboldalt, ami bejön Magyarországon és legalább email címet kér be valamilyen célból fel kellene szólítani, hogy haladéktalanul kérjenek adatkezelési nyilvántartási számot Magyarországon, vagy nem kérhetnek be adatokat magyar IP címről. Ha valaki ennek eleget tesz, akkor nyertünk 5000 Ft-ot, viszont ha nem, akkor be lehet perelni a weboldalt 100 000Ft-ra. Ez mekkora bevétel lenne.

Sőőőt. Kötelezni kellene az összes webshopot, ami a neten működik, hogy ha Magyarországi a szállítási cím, akkor alapból tegyék rá a 27% ÁFA-t.

És akkor méééég. Folyamatosan kellene bírságolni az eBay és Aliexpress eladókat, mert számla nélkül adnak el. Ebből is jó bevétel lenne.

Bár arra is gondoltam, hogy a határon átkelő autók (Magyarországra bejövő) üzemanyagát kötelezően át kellene fejteni, és a tankban levő mennyiség után az aktuális napon érvényben levő MOL árfolyam után a magyar üzemanyagadót be kellene fizetni.

Ugyanakkor mivel minden terméken van pl. logó, ami lényegében reklám, ezért arra gondoltam, hogy az összes logóval ellátott termék 27%-os ÁFA-val terhelt árára rá kellene tenni még 40% reklámadót, illetve azokat az embereket, akik ezeket a termékeket használják az utcán, havonta egy fix összegű adóval lehetne sújtani, pl. autónként 5000Ft, ruhadarabonként 1000Ft, egyéb termékek után 500Ft.

Szerintem ez jó ötlet, lenne bevétel belőle bőven, és ismét a semmiből lenne pénze az országnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.03 15:25

@jobbbajobbb:

hát szerintem ez nem fog menni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.03 15:24

@Csarlsz:

kispofám, neked program sem kellett (mert nem volt nekik, se jó, se rosszabb..így is jó volt--ezért vérszemet kaptak, s már kormányprogramot sem nyújtottak be...minek az, eddig is úgy volt, ahogy esik úgy puffan), arra sem volt igényed, enélkül is rájuk szavaztál
kissé csekély az elvárás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.03 15:10

@Csarlsz: 500 év? kevés lesz az magyarember, amíg világ a világ meg még egy nap...
Az a hossz az igazi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csarlsz, 2014.06.03 14:32

@Tibi27: ..ezt nem értem, csak jobb program kell mint a Fideszé, aztán majd arra szavaznak, persze lehet, hogy 500 évig sem tudnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html