Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A húsvéti hosszú hétvége meghozta a jó időt, ezzel elindult a fagylaltszezon. Élelmiszer-biztonsági szempontokat azonban szem előtt kell tartani.

A fagylalt ugyanis kényes élelmiszer - például mert állandó hűtésre van szüksége az összetétele miatt. Magas a folyadék- és fehérjetartalma és más gyorsan romló összetevői miatt már pár fok változás elég ahhoz, hogy kiváló táptalajjá váljon a gyomrot és bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. Annál pedig nincs rosszabb, ha a fagyizás akár többnapos betegséggel végződik.

A fagylalt csomagolatlan áru, ezért könnyen szennyeződhet például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből - derül ki a mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal cikkéből, amely élelmiszer-biztonsági szakértők tanácsai alapján mutatja be, mire kell figyelni.

Sok dolgot könnyen ellenőrizhet bárki, anélkül, hogy fagylaltellenőr lenne. Íme a legfontosabb szempontok:

  • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól (például eső, szél).
  • A pult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett(például elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
  • Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett .
  • A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
  • A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
  • A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
  • A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
  • Folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
  • A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
  • A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
  • A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
  • A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
  • A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett . A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
  • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
  • Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
  • A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét.