BUX
38971

Fájhat a feje Simoréknak - fordulat várható januárban

Az élelmiszerek fűtötték az inflációt, ami decemberre tovább gyorsulhat a rekordmagas üzemanyagárak miatt. Ugyan továbbra sem képesek a kereskedők a költségek áthárítására, ám ez januártól feltehetően megváltozik. A mostani inflációs adat vélhetően nem segít a jegybanknak, mert ugyanaz az érvelés megállná most is a helyét, mint amivel legutóbb kamatot emeltek.

NAPI, 2010. december 10. péntek, 11:58

Az infláció 4,2 százalékot tett ki novemberben hasonlóan az októberihez és megegyezett a Napi-konszenzussal. A maginfláció 1,9 százalékra emelkedett az egy hónappal ezelőtti 1,8 százalékról, aminek oka a feldolgozott élelmiszerek drágulása.Az inflációs adat nem okozott meglepetést, leginkább az élelmiszerek fűtötték a drágulást - mondta Németh Dávid, az ING elemzője. A nyers élelmiszerek havi alapon 2 százalékkal - főként a gyümölcsök és a zöldségek miatt - drágultak, míg a feldolgozott élelmiszereknél 1,1 százalékos drágulásról számolt be a KSH.

A teljes mérethez kattintson a képre!A korábbi hónapokban a gyengülő forintárfolyam nem jelent meg a jórészt importból származó tartós fogyasztási cikkek árain, ez ebben a hónapban erősebben jelentkezett, bár továbbra is jócskán elmarad a korábbi évektől - mondta Samu János, a Concorde elemzője. A november a harmadik olyan hónap, amikor a piaci szolgáltatásoknál defláció volt megfigyelhető - mondta Samu. Mindez azt mutatja, hogy a kereskedők továbbra sem tudják áthárítani az áremelkedéseket, bár az élelmiszereknél látható begyűrűzés erősebben jelentkezett, mint a korábban prognosztizált. Ezek a folyamatok ugyanakkor jövőre megváltoznak - véli a szakértő. Az adókiengedés hatására nagyobb jövedelem marad a fogyasztóknál, aminek hatására a költségek áthárítása - nyers élelmiszerek, energia - is fokozódhat. Ezen túl, a különadók is emelik az inflációt, a szakértő számításai szerint 0,4 százalékponttal emelkedhet az alappálya.A jelenlegi trendek folytatódhatnak decemberben, de új elemként csatlakoznak az üzemanyagárak. A történelmi csúcsra dráguló benzin és gázolaj már önmagában magyarázza a várt 4,3 százalékos decemberi fogyasztói árindexet. A következő évben átlagosan 3,5 százalék körül alakulhat az infláció, és a jegybanki 3 százalékos célt csak felülről fogjuk érinteni jövőre - tette hozzá a szakértő.Nem uralkodik infláció nyomás a gazdaságban, amit jól mutatnak a szolgáltatások és a tartós cikkek - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az adat is azt támasztja alá, hogy túl pesszimista a jegybank (az MNB jövőre 4 százalékos drágulással számol) és ezzel az indoklással elsiettetik a kamatemelést. A szakértő szerint jövőre 3,3-3,4 százalék körül alakulhat az infláció. A jegybanki monetáris tanács legutóbbi jegyzőkönyve alapján tovább emelkedhet az alapkamat - véli ugyanakkor Németh. A negatív kibocsátási rés gyorsabb zárulása, és az erős inflációs kockázatok ebbe az irányba mutatnak. Ugyan egyes tagok kiemelték, hogy a február végén bejelentendő strukturális intézkedések megteremthetik a költségvetés hosszú távú egyensúlyát, de a többség véleménye alapján a további szigorítás a reális - hacsak a globális kockázatvállalási hajlandóság nem tud számottevően javulni a következő hetek során. Amennyiben bejelentik a strukturális intézkedéseket és új tagokkal bővül a monetáris tanács, akkor - véli Németh - a piacok elkezdhetik már februártól beárazni a kamatcsökkentést.