Fájhat Merkelék feje a menekültvita miatt

A kölcsönös engedményeken alapuló megegyezés iránti készséget vár a németek többsége a kormányalakítási tárgyalásokon a bajor jobbközép CSU-tól a párt legfontosabb követelése, a menekültbefogadás felső határának ügyében - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.
K. Kiss Gergely, 2017. október 4. szerda, 20:15
Fotó: Reuters

A Stern című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 72 százaléka elvárja a CSU-tól, hogy az úgynevezett Jamaica-koalíció megalakítása érdekében legyen nyitott a kompromisszumra. Csupán 19 százalék gondolja, hogy a CSU-nak meg kell akadályoznia a koalíciókötést, ha nem sikerül bevezetni az évi 200 ezer főben rögzített menekültbefogadási felső határt - írja az MTI.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a CSU bázisa is kompromisszumkészséget vár el a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette párttól. A szavazótábor 76 százaléka helytelenítené, ha a felső határ ügye miatt nem lehetne megalakítani a CSU és a CDU - az Angela Merkel vezette testvérpárt -, a liberális FDP és a Zöldek közös kormányát.

Más kutatások mellett a Forsa adataiból is kitűnik, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta megváltozott az uralkodó véleményáramlat a következő kormány lehetséges összetételével kapcsolatban. Most a németek 57 százaléka azt tartaná jónak, ha a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció vezetné az országot a következő négy évben, és csak 26 százalék szeretné, ha folytatódna a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) közös kormányzása. Augusztusban még 54 százalék a nagykoalíció folytatása mellett foglalt állást.

Ez lehet a kulcskérdés

A Jamaica-koalíciót a legnagyobb - 84 százalékos - arányban a Zöldek szavazói támogatják. A liberális szavazótáborban 81 százalékos ennek a koalíciós összetételnek a támogatottsága, és a CDU/CSU támogatóinak is a többsége, 58 százaléka támogatná, ha megalakulna Németország első Jamaica-koalíciós szövetségi kormánya.

Az első egyeztetések várhatóan az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után kezdődnek. A legnagyobb viták a menekültbefogadási felső határ körül lehetnek. A felső határ bevezetését a CDU, az FDP és a Zöldek is elutasítják.

A CDU és a CSU vezetői október 8-án próbálják majd rendezni belső vitáikat, és kidolgozni egy közös irányvonalat a koalíciós egyeztetésekre. A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap értesülése szerint Horst Seehofer úgy látja, a vasárnapi tárgyalás lesz a legnehezebb a testvérpártok történetében 1976 óta, amikor az elveszített Bundestag-választás utáni konfliktus miatt a CSU felmondta a frakciószövetséget, majd néhány hét után visszavonta a döntést. A Süddeutsche Zeitung szerint Seehofer teljes erővel készül a tárgyalásra, minden nyilvános programját is lemondta, hogy a berlini találkozóra összpontosíthasson.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.05 15:16

Lefordítom: a CSU, meg általában a bajorok most igencsak megszorongatják a hazaáruló Merkelt, feltételeket szabnak az esetleges koalícióhoz, ami korábban évtizedekig nem fordult elő. Még az is felvetődött, hogy Bajorország kiválik Németországból Merkel anarchista, hazaáruló "politikája" miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.11.05 15:02

1 millió 20- 30 éves szétfutott a világba 20 ezer idióta elől, ahelyett, hogy megvédték volna hazájukat ,ez nem hasonlítható 56- hoz, amikor a magyarokat a világ legnagyobb fegyveres ereje kényszerítette térdre, és ez elől szaladta, és emberi módon viselkedtek. feketékről nem is beszélve, akik az ingyen ebédre ácsingóznak, aki ezeknek utat nyit, még háziasszonynak is rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.11.05 14:47

Nincs semmilyen felső kvóta. A migránscsürhét ki kell zavarni Európából! Takarodó, húzzanak haza dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html