Falnak ment a magyar ipar

Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezik a kiigazítatlan indexszel - közölte első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
MTI, 2016. november 8. kedd, 09:19
Fotó: Napi.hu

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben 3,0 százalékkal csökkent.

A termelés volumene az első kilenc hónapban 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Az augusztusi éves adatot a korábban közölt 11,1 százalékról 10,8 százalékra módosította a KSH az adatszolgáltatók jelzéseinek megfelelően.

Mikó Ildikó, a KSH szakértője elmondta: a bázis időszak adata eleve magas volt. Az ágazatok többségében csökkenést mértek, elsősorban a járműgyártás, gépipar területén. Az év hátralévő részében nehéz lesz az iparnak a tavalyi viszonylag magas termelési adatokat felülmúlni - jegyezte meg. Hozzátette: az idei évben elég hektikus, erősen hullámzó a termelés alakulása.

Az idén eddig négy hónapban nőtt az ipari termelés: februárban 6,3, áprilisban 4,8, májusban 9,2, augusztusban pedig 10,8 százalékkal. A többi 5 hónapban csökkent az ágazat kibocsátása.

A KSH november 14-én teszi közzé a 2016. szeptemberi ipari termelés második becslését.

HOZZÁSZÓLÁSOK