Fals segélyhívásért 150 ezres bírságot kaphat

Kampányt indított a rendőrség a 112-es segélyhívó helyes használatáról. A felnőtteknek szóló kisfilm után a gyerekeknek is készítettek animációt.
Domokos Erika, 2019. május 18. szombat, 16:42
Fotó: Stocksnap

A rendőrség által készített videóban azt is elmondják, mikor kell tárcsázni a segélyhívót, és azt is, hogy mit kell elmondani a diszpécsernek - írta az M1 csatornára hivatkozva az MTI.

A rendőrség adatai szerint évente csaknem 5 millióan hívják a segélyhívót. A hívások mintegy fele fals. Márpedig fals hívásért akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat a telefonáló. A tudatlanságból vagy szándékosan tett fals bejelentések azoknak az életét kockáztatják, akik valóban bajban vannak - hangzott el a műsorban.

A segélyhívó szám helyes használata és az indokolatlan hívások visszaszorítása érdekében két éve indult kampány. Az iskolások számára a rendőrség már korábban is készített animációkat. A legújabb videó is a kisgyerekekben szeretné tudatosítani: mikor, mit tehetnek baj esetén, milyen esetekben hívják, és mikor ne hívják a 112-őt - olvasható a police.hu-n.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK