Az európai parlamenti választások adatai szerint Budapesten inkább 40 százalékhoz közelít a Fidesz támogatottsága, míg a községekben átlépték a 60 százalékos szintet - derül ki a Policy Agenda elemzéséből. Az intézet a választások eredményei alapján megvizsgálta a közmunkával erősen érintett, illetve a falusi csok programba bevont települések eredményeit.

Az európai parlamenti választáson bár a tavalyi országgyűlési választáshoz képest a részvétel arányaiban magasabb volt a fővárosban, mint a kistelepüléseken, de még mindig a nem megyei jogú városokban és a községekben élő szavazók adták az összes szavazat 59 százalékát. E szerint az ellenzéknek szembe kell néznie azzal, hogy a kistelepülési jelenlét és támogatottság nélkül nincs esély a Fidesz-KDNP leváltására.

Közmunkások

A községekben a kormánypártok az EP-választáson 61 százalékos támogatottságot értek el, amely jelentősen meghaladja még a 2018-as országgyűlési választáson elért listás eredményüket is ebben a településtípusban, miközben egyik ellenzéki párt sem tudta elérni a 13 százalékot sem.

A közmunkával erősen érintett településeken - ahol egyébként nagyobb a szegénység, mint az ország más részein - a kormánypártok még inkább növelni tudták támogatottságukat. Azokon a településeket, ahol a közmunkások száma 2017-ben (a közmunkarendszer csúcsán) meghaladta a munkavállaló korú lakosság öt százalékát a Fidesz-KDNP a 2014-es választásokon a szavazatok 50,6 százalékát, 2018-ban a 60,5 százalékát, 2019-ben 65,5 százalékát szerezte meg.

Csok

A falusi csokba bevont településeken él kétmillió választó. Ezekben a községekben a Fidesz-KDNP 2014-ben 49 százalékot kapott, 2018-ban már 57 százalékot és az EP-választáson 62 százalékot. A községekben és a fővárosban kapott szavazati arány között majdnem 20 százalékpont a különbség, míg ez 2018-ban még 17,8 százalékpont és 2014-ben csak 10,4 százalékpont volt.

Összefoglalva megállapítható, hogy a közmunkának, a társadalmilag, gazdaságilag nehezebb helyzetnek kifejezetten pozitív hatása van a kormánypártok támogatottságára, míg az ellenzék fokozatosan hátrébb szorul azokon a településeken, amelyeken a legelesettebb magyarok élnek.