Komoly terve van a kormánynak a falvakkal

Többéves kifutással tervezi a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztését, vagyis a "falusi csokot", amelynek részleteiről hamarosan döntés születik – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Hírlapnak, amelynek a Magyar falu programról beszélt.
Szabó Dániel, 2019. március 30. szombat, 10:57
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a program alapkoncepcióját még tavaly ősszel fogadta el a kormány, majd decemberben hozott határozatot a vidéki úthálózat 50 milliárdos felújításáról, valamint a helyi életminőséget javító, 18 célterületet magában foglaló, 75 milliárd forint értékű támogatási csomagról.

Kifejezetten komoly az érdeklődés - mondta a kormánybiztos, megjegyezve, hogy a tizennyolcból két - a közösségépítést segítő - pályázatot hirdettek meg február végén, a minap pedig újabb három, az egészségügyi alapellátás fejlesztését célzó tendert írtak ki. Ezek közül a legnagyobb újítás az orvoslakások építése.

A Magyar falu program a vidéki élet valamennyi területét érinti - hangsúlyozta Gyopáros Alpár, hozzátéve, hogy prioritásként kezelik sok más mellett a belterületi utak és járdák rendbetételét, a sportolási lehetőségek bővítését, az intézményi háttér megteremtését vagy éppen a temetők felújítását.

A következő kiírásokban a szociális és oktatási területre koncentrálnak majd, konkrétan bölcsődék és óvodák építésére, bővítésére. A falugondnoki szolgálat gépjárműállományát is kicserélik a későbbiekben, illetve emelik a normatív támogatást. A falvakat egyelőre tisztán hazai forrásból, idén összesen százötvenmilliárdból fejlesztik. A falusi mellékúthálózat fejlesztése jövőre biztosan folytatódik, erről már döntött a kormány, 2020-ban várhatóan 70-90 milliárd forint jut majd további 600-700 kilométernyi útra - mondta Gyopáros.

Ugyancsak többéves kifutással tervezik a falusi csokot, és a hosszú távú tervezés nyilván vonatkozik az életminőség javítását célzó csomagra is - mutatott rá a kormánybiztos, aki szerint gazdaságfejlesztési lépéseket is terveznek: a kormány előtt már ott vannak az erről szóló tárcaközi javaslatok.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK