Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A HR Portálnak adott interjút Fata László cafeteriaguru, aki az átalakított, 2019. januártól életbe lépő új juttatási rendszerről azt mondta: az már most is jól látható, hogy pusztán a jogszabályalkotó szándékát átültetve a gyakorlatba - vagyis bérben kifizetni minden juttatást - a vállalkozások nem tudják majd megtartani a munkaerőt.

A tapasztalat az, hogy ha csak pluszbért fizetnek a cégek, akkor az nem biztos, hogy ilyen területeken hasznosul. Ha a vállalat azt szeretné, hogy egészségesek, pihentek legyenek a dolgozói, hogy munkáltatói márkát építsen, vagy azt, hogy kifelé is láthatóvá tegye olykor, hogy ott "jó a hangulat", akkor ezt leginkább juttatásokkal lehet megoldani - mondta a szakember, aki szerint a helyzet most ahhoz hasonló, mint a cafeteriarendszer megjelenésekor, 1995-1996 fordulóján.

Akkor álltak elő az első cégek a béren kívüli juttatások első modelljeivel és mindenki őket kezdte másolni. Kíváncsian várom, hogy 2019-ben előáll-e valaki egy ilyen fajta teljesen újszerű modellel, amire a többiek is rá tudnak majd szokni - tette hozzá a szakember.