Nem volt váratlan a Fitch leminősítése, miután már a másik két intézet is meglépte ugyanezt - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. A kritikus az, hogy mind a három intézetnél negatív kilátásokat csatolnak az adósságbesoroláshoz és az indoklások is megegyeznek - tette hozzá a szakértő.

Az, hogy nem okozott meglepetést, a forint reakciója is jól mutatja: az euróval szemben a leminősítés hírére 275,8-ról azonnal 277,9 forintra gyengült a közös deviza, de ezt követően nem folytatódott a leértékelődés.

Ez a lépés újra megerősíti, hogy a kormánynak februárban mindenképp be kell jelentenie a várt strukturális intézkedéscsomagot - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer elemzője. Ráadásul, hogy jövőre biztosan finanszírozható legyen az ország, ahhoz devizakötvények kibocsátására lesz szükség - ezért fontos, hogy a befektetők jó híreket is kapjanak Magyarországról.

Ha elmarad a bejelentés, akkor biztos, hogy leminősítenek minket a bóvli kategóriába - véli Forián. Ha bejelenti a kormány a csomagot, de az nem bizonyul átütőnek, akkor nem biztos, hogy lelöknek minket a spekulatív kategóriába, de mindenképp a pengeélen táncol továbbra is az ország. Ha viszont a várt 600-800 milliárd forintos kiadásoldali reformot kidolgozzák, az gyorsan eltüntetheti a negatív előjeleket a besorolások mellől, amit majd később a felminősítések is követhetnek.

A Budapest Alapkezelő elemzője szerint ugyanakkor a reformcsomag elmaradása nem járna feltétlenül együtt az azonnali bóvli kategóriába történő leminősítéssel. Viszont, ha ehhez társul egy hasonlóan negatív hír - mint például a jegybank és a kormány közti újabb csörte a monetáris tanácstagok kinevezésével - akkor már könnyen elképzelhető az újabb leminősítés - tette hozzá az elemző.