Az Emmi átalakításáról tartott tájékoztatón a tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett az államtitkár leváltásához. A miniszter azonban hangsúlyozta: nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját is, ezért arra kérte a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, valamint a miniszterelnököt: támogassák, hogy a távozó államtitkár vissza tudjon térni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére.

L. Simon László utóda március 1-jétől Halász János, az Emmi jelenlegi parlamenti államtitkára lesz, aki "már bizonyított", az első Orbán-kormány idején például az akkori kulturális tárca államtitkáraként - jegyezte meg a miniszter. A kulturális államtitkári posztra kerülő Halász János helyére Doncsev András kerül. Az új parlamenti államtitkárról Balog elmondta: eddig a minisztériumnál a sajtó és kommunikációs titkárság sajtófőnöke volt, a jövőben is ő irányítja a minisztérium kommunikációját.

L. Simon László köszönetet mondott azért, hogy nyolc hónapig irányíthatta az államtitkárságot, noha elismerte, kinevezésekor nem ennyi időre készült. "Nem a Magyar Művészeti Akadémia volt a köztünk meglévő véleménykülönbség oka" - hangsúlyozta, hozzátéve: "nem szakmai okokból távozom, miniszter úr és köztem habitusbeli különbség van". A Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét továbbra is ellátó kultúrpolitikus kiemelte, hogy továbbra is a kormánykoalíció sikeréért fog munkálkodni azzal a Halász Jánossal is, akivel csaknem egy évtizede dolgozik együtt.

Az államtitkárság élén elért legfontosabb eredmények közül L. Simon László kiemelte többek között az új közgyűjteményi törvény elfogadását, a vidéki kulturális intézményrendszer sikeres átalakítását, az uniós forrásokból megvalósuló múzeumi beruházásokat, a városligeti múzeumi negyedről szóló kormányhatározat megszületését, az összes megyei levéltárat is integráló Magyar Nemzeti Levéltár létrehozását és finanszírozásnak növelését, a Magyar Művelődési Intézet átalakítását, valamint az artmozik helyzetének megoldását.

Halász János elmondta, hogy Magyarország megújulásakor nagyon fontos szerepe van a kulturális intézményrendszer megújulásának. A területen elindult munkát folytatni akarja, együttműködve Balog Zoltánnal, államtitkár kollégáival és más tárcákkal, valamint az intézményesült civil szervezetekkel.

Halász János újságírói kérdésre válaszolva közölte: jó viszonyban van Fekete Györggyel, az MMA elnökével és helyesnek tartja a Műcsarnok tulajdonjogának átadását a művészeti akadémia számára. Mint elmondta, az Emmi által benyújtott törvénymódosítás egyelőre nem szól arról, hogy az MMA egyetértési jogot kapna a Műcsarnokot működtető nonprofit kft. irányításában, "amikor erről szólni kell, azt mindenkivel közölni fogjuk időben" - fogalmazott.

Halász János az MTI-nek arra a kérdésére, hogy támogatja-e a kulturális intézményvezetői pályázati rendszer L. Simon László által felvetett átalakítását, elmondta: még folyik a kérdés megvitatása a frakcióban és sokkal tágabb körben a kulturális élet szereplőivel is. Az államtitkár emlékeztetett: tavaly nyáron maga is az L. Simon Lászlóéhoz hasonló törvénymódosítást készült beterjeszteni.

Kovács Zoltán lesz a felzárkózási ügyekért felelős államtitkár - jelentette be pénteken Lovasberényben Balog. Az erőforrástárca vezetője hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatását mindig is szívügyeként kezelte, a romák ügyét különösen. Szükség volt a szakterület megerősítésére, amelyre alkalmasnak tartja Kovács Zoltánt, aki eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt.

Az egész ország érdeke, hogy a roma és nem roma emberek együttélése zavartalan legyen. Ugyanilyen fontos a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatása. Kovács Zoltán az Európai Unió harmadik leghátrányosabb helyzetű kistérségéből érkezik, ezért pontosan tudja, mi lesz a feladat - mondta Balog.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: Balog Zoltán államtitkárként nemzetpolitikailag kiemelt területként jelölte meg a felzárkóztatáspolitikát, ennek szellemében tevékenykedett, ért el sikereket itthon és Európában. A téma kiterjedtségét ismerem, alázattal és fegyelemmel kívánom folytatni ezt a munkát - tette hozzá.