Fejenként plusz 3 ezer forintba kerül a válság

Az idén 30 milliárd forinttal többet kell kamatkiadásra fordítani.
NAPI Online, 2008. március 18. kedd, 13:15
Fotó:

Ebben az évben várhatóan a tervezettnél 30 milliárd forinttal, jövőre több tízmilliárd forinttal többet kénytelen költeni kamatkiadásokra az államháztartás a pillanatnyi állapot szerint - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, az MTI beszámolója szerint.

Korábban 1098,5 milliárd forintot terveztek kamatkiadásokra 2008-ra, ez emelkedhet mintegy 1129 milliárdra, miután az állampapír-pacon jelentősen megemelkedtek a hozamok, a globális tőkepiaci zűrzavar következtében. (Vagyis minden egyes magyar állampolgárt - elvben - immár közel 108 ezer forint kamatteher sújt az idén.)

A tervezettnél nagyobb kiadás nem növelheti az államháztartás hiányát - jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a növekvő kiadások miatt belső átcsoportosításokat el tud képzelni.

A jövő évi adóváltoztatásokra fordítható, tervezett 200-250 milliárd forintos összeg újraszámítása a népszavazás okozta bevételkiesés és az államháztartás kamatkiadásainak várható növekedése miatt folyamatban van - felelte az MTI kérdésére Veres János.

HOZZÁSZÓLÁSOK