BUX
38971

Fekete bárányok találkoznak Washingtonban

Andrzej Duda lengyel államfő után Orbán Viktor magyar miniszerelnök is meghívást kapott Donald Trump megválasztott amerikai elnöktől. Szemben Dudával, visszahívásról egyelőre nem számolt be a kormányfő.

Napi.hu, 2016. november 25. péntek, 08:52

Hosszú interjút adott a magyar miniszterelnök a nemrégiben új irányítás alá került Világgazdaságnak. A napokban aláírt bérmegállapodással kapcsolatban elmondta, hogy hat éve a dolgozó emberek is azt látták, hogy ügyeskedésből, a segélyek és családtámogatások jó kihasználásából jobban meg lehet élni, mint munkából.

Innen kellett eljutni szerinte a munkaalapú társadalom világába. Úgy látja, hogy mostani megállapodás legfontosabb üzenete az, hogy Magyarországon megéri dolgozni.

Paks

Jónak tartja, hogy a fiatalok külföldön szereznek tapasztalatokat, de szerinte felbecsülhetetlen, pénzben nem, csak életminőségben kifejezhető értéke van a magyarországi közbiztonságnak, a GMO-mentes termelésnek, annak, hogy itt nincsenek nagy tömegben migránsok.

A versenyképesség szempontjából az egyik legfontosabb tényezőnek azt tartja, ha a gazdasági élet szereplőinek olcsóbban tud az ország áramot adni, mint a többi nyugat-európai állam. Ezért elkötelezett híve a paksi fejlesztésnek, ami szerinte ezt biztosítani fogja.

Trump

A kormányfő telefonon beszélt Donald Trump megválasztott elnökkel, aki meghívta Washingtonba. Orbán elmondta neki, hogy régen nem járt ott, mert "fekete bárányként" kezelték. Trump erre azt válaszolta, hogy őt is.

Trump olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, nyitott ember, és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek - fejtegette a magyar miniszterelnök. Ez szerinte kedvező, hiszen két ország gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat.