A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Újra növekedésnek indultak az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatai felé fennálló kórházi tartozások, nem volt egyetlen olyan pillanat sem, amikor az Orbán Viktor miniszterelnök által még a múlt év végén megfogalmazott kívánság − miszerint "induljanak tiszta lappal" a kórházak − megvalósulhatott volna − mondta a Napi Gazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A tartozások volumene Rásky szerint őszre újból kritikus mértékűre nőhet.

Problémát jelent, hogy továbbra is hiányzik a konszignációs raktárak szabályozása, ami a többmilliárdos árukészlet kezelésének és felhasználásának szabályozatlanságát jelenti. Az egészségügyi intézményrendszerben súlyos problémát okozhat őszre, hogy az átalakítás miatt egyes kórházaknak olyan feladatokat kell ellátniuk, amelyekre nincs megfelelő finanszírozás, más intézmények pedig a megszűnő osztályok miatt csökkent finanszírozás következtében sorvadhatnak el.

A gyógyászatisegédeszköz-ellátás a főtitkár szerint a jelenlegi színvonalon mintegy évi 50 milliárd forint támogatással tartható fent, a tavalyi keret 50,6 milliárd volt, ami a januári áfaemeléssel korrigálva 51,8 milliárdot jelentene. A 2012-re és 2013-ra tervezett, a tavalyihoz képest 16 százalékos csökkenést jelentő 43,3-43,3 milliárd forintos keret azonban pluszforrások, illetve beavatkozás nélkül nem tartható. A szövetség egyik fontos részcéljának megvalósulását jelentheti a 98 és 90 százalékos támogatottságú gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra csökkentésének elfogadása.

A szövetség szerint többpontos javaslatcsomagjával a betegterhek növelése és az ellátás színvonalának romlása nélkül lehetne tartani az előirányzatot. A főtitkár szerint e csomag fontos eleme az áfa öt százalékra csökkentése, amivel ugyan évi mintegy 55 millió forinttal esik a költségvetés áfabevétele, a gyógyászatisegédeszköz-kassza azonban 1,7 milliárdot nyerne, a 98, illetve 90 százalékos támogatású termékkör forgalma ugyanis mintegy 10 milliárd forintot tesz ki.