Az ipari termelés volumene 2019. júniusban 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott - jegyzi meg a KSH.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,8 százalékkal mérséklődött. Az ipari export volumene 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 37 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 3,1 százalékkal emelkedett, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 2,5 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,8 százalékkal  nagyobb volt az előző év azonos havinál. Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 2,3 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 25 százalékkal  nőtt az előző hónaphoz képest. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,7 százalékkal emelkedett.

Fékezett a feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: júniusban a kibocsátás csupán 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A közúti gépjármű gyártásának volumene 3,6, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal emelkedett. A járműipar alacsonyabb teljesítményszintje új rendeléseiben is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3 százalékkal csökkent. A legjelentősebb alágazatok közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 17,2 százalékkal bővült, ugyanakkor a híradástechnikai berendezés gyártása 7,7, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása pedig 5,8 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszeripar jól teljesít

A feldolgozóipari termelésből közel 11 százalékkal  részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, elsősorban a hazai eladások növekedésének köszönhetően, miközben a külpiaci eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (25 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,2 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább, 40 százalékkal a növényi, állati olaj gyártása bővült. Hét alágazatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal  a csekély súlyú dohánygyártásban.

Idén ilyen még nem volt

Idén először mérséklődött a termelés volumene a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 10,3 százalékkal.

Az előző havi számottevő növekedéssel szemben a gép, gépi berendezés gyártása 5,5 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel ezelőtt (elsősorban készletről történt az értékesítés). Folytatódott a csökkenő tendencia a vegyi anyag, termék gyártásában: a kibocsátás júniusban 9,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a jelentős súlyt képviselő műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csökkent, mindkét értékesítési irányban kisebbek lettek az eladások.

Öt régióban csökkent a termelés, háromban nőtt

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés háromban, Budapest régióban (1,7 százalék), Pest régióban (1,6 százalék), valamint Észak-Alföldön (0,3 százalék) nőtt. A másik öt régióban 0,9 és 6,7 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 11,9 százalékkal  kisebb volt a 2018. júniusinál. Az új belföldi rendelések 4,6, az új exportrendelések 13 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány június végén 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Éves alapon növekedés volt

Az ipari termelés 2019. január-júniusban az előző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,8, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,4 százalékkal bővült.

Az ipari termelés a régiók közül csak Észak-Magyarországon csökkent (0,1 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben Pest régióban (9,7 százalék) bővült a volumen, a többiben 3 és 8,9 százalék közötti növekedést mért a KSH.