Fel kell készülnünk a szélsőséges időjárásra

A tervek szerint a legnagyobb fűtéstámogatást kapó háztartásokat önkormányzati segítséggel feltérképezik, és szakmai támogatást nyújtanak az energiarendszer korszerűsítéséhez; a gázártámogatást pedig szociális, lakhatási támogatássá alakítanák át - mondta Bencsik János államtitkár a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen.
Major András, 2010. október 1. péntek, 11:18
Fotó:

A szociális és fejlesztési tárcával az NGM azon dolgozik, hogy a legnagyobb fűtéstámogatást kapó háztartásokat önkormányzati segítséggel feltérképezzék, és szakmai támogatást nyújtsanak az energiarendszer korszerűsítéséhez - közölte Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Közgazdász-vándorgyűlésen, a Magyarország fenntartható fejlődésének kulcskérdései: hosszú távú energiastratégia, zöld gazdaságfejlesztés című előadásában.

Jövőre még fennmarad a gázártámogatás a két leginkább rászoruló kategória számára, de a dotációt lassan szociális, lakhatási támogatássá alakítják át - tette hozzá.

Az államtitkár a fenntartható fejlődés gazdasági feltételei között kiemelte, olyan új, közmegegyezésre van szükség, amely a termékek és szolgáltatások reális árazását elfogadja. Ehhez viszont tartós és egyszerű szabályozás kell.

Az energiacégek lakossági tarifáit illető árszabályozással kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások - mondta. Van lehetőség az új alkuk megkötésére az energiacégekkel - mondta Bencsik, név nélkül utalva egy erőműtársaságnak a hatósági ár ügyében egy nemzetközi bíróságon a magyar állammal szemben elveszített perére, illetve egy másik nagy külföldi társaság hazai vezetőjének nyilatkozatára, ami szerint a feltételek kiszámíthatósága esetén eszük ágában sincs távozni az országból.

Az adórendszerben tervezett változások az energiacégek fenntarthatóbb, takarékosabb, reálisabb árakat biztosító gazdálkodását ösztönzi majd, de hosszabb távon a rossz gyakorlatok visszaszorítását is szolgálja - válaszolta kérdésre az államtitkár.

A klímaváltozás nemzetbiztonsági kérdés is: a korábban rendelkezésre álló erőforrások hozzáférése nehezebb, drágább lett. Ezért az elsődleges szempont azon képességek fejlesztése lesz, amelyek segítségével a romló életkörülmények is túlélhetőek lesznek - mondta el. A magyar gazdaságot és lakosságot fel kell készíteni egy melegebb és szárazabb időszakra, illetve a szélsőséges időjárási jelenségekre és ezek következményeire - fogalmazott.

Komoly közgazdasági következményei vannak a klímaviszonyok megváltozásának, elég csak a szélsőséges időjárás okozta biztosítói károkra gondolni - mondta hozzátéve, hogy mindez pedig elvonja a forrásokat más területekről, és úgy tűnik, egyre többet kell ilyen célra fordítani.

Magyarország energiagazdaságának a fenntarthatóság szempontjából több gyenge pontja van, azonban az államtitkár szerint nagy üzleti, innovációs lehetőség is egyben a meglévő erőforrásokkal való jobb gazdálkodás. Az új, 2010 júniusában elfogadott kormányprogram szövegét idézve Bencsik kiemelte, furcsa dolog, de a magyarok éppen annak vagyunk bővében, aminek a 21. században a világ szűkében lesz: a víznek. Az alternatív energiaforrások terén is bőségben vagyunk - tette hozzá.

A sikerhez azonban az anyagi erőforrásokon kívül szellemi és lelki forrásokra is szükség lesz; a válság rámutatott az erőforrások túlfogyasztására is - nemcsak a természeti, hanem a humán források tekintetében is - közölte.

A fenntartható fejlődés kulcsterületei között Bencsik János kiemelte egyebek közt az élelmiszer önrendelkezést, az ivóvízellátás nemzeti kézben tartását, a katasztrófavédelem megerősítését, demográfiai helyzetünk stabilizálását és fejlesztését: gyermekekre van szükség - akik az új munkahelyeket be tudják tölteni, illetve a lakosság környezeti- és klímatudatosságának fejlesztését az oktatás minden szintjén.

Alapvető fontosságú, hogy erősebb állami szerepvállalásra van szükség mindehhez - fogalmazott az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK