Feladták a leckét Orbánéknak - a nyugdíjasok rendkívüli ajánlatokat kaptak

Az idősek világnapja alkalmából megszólaltak az ellenzéki pártok is. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke egységesen 120 ezer forintos 13. havi nyugdíj bevezetését javasolta. Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese igazságos nyugdíjemelést és 50 ezer forintos nyugdíjminimumot követelt - tudósított az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. október 1. vasárnap, 14:21
Fotó: Pixabay

Korózs Lajos elmondta, hogy az MSZP országos elnökségének hétfői ülésén fog javaslatot tenni az egységes 120 ezer forintos 13. havi nyugdíjra, figyelemmel arra is, hogy jelenleg a nyugdíjasok közel kétharmadának nyugdíja még a 120 ezer forintot sem éri el.

Az öregségi nyugdíj minimumát kétszeresére emelné az ellenzéki párt, miután mintegy 70 ezer embernek az öregségi nyugdíja, további 270 ezernek pedig a nyugdíjszerű ellátása kevesebb mint 50 ezer forint.

A politikus elmondta azt is, hogy pártja visszatérne a nyugdíjak svájci indexálásához, és eltörölné a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását.

A nyugdíjasok 2013 óta csak úgy dolgozhatnak a közszférában, ha lemondanak nyugdíjukról pedig ők már megfizették ennek az árát, ráadásul az országos orvos, illetve tanárhiányt ismerve munkába állásukkal csak segítenek az országnak - jegyezte meg.

Szerinte a Fidesz megkárosítja a nyugdíjasokat és nyerészkedik rajtuk, hiszen a kormánypártban tudták, hogy nagyobb lesz az infláció a költségvetési törvényben rögzítettnél, mégsem adták oda a nyugdíjasoknak, ami járt, csak majd nyugdíjprémium formájában egy összegben novemberben. De ez nem nyugdíjprémium, ez már év elején megillette volna a nyugdíjasokat, mégis 10 hónapig használta a Fidesz - bírált Korózs Lajos, az inflációs különbözet kamatokkal együtt történő kifizetését sürgetve.

Hozzátette, Orbán Viktor megszüntette a korhatár alatti, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakat, de - mint mondta - Botka László kormánya jövőre ismét létrehozza.

A Botka-kormány az adómentes szolgálati nyugdíjat is visszaállítja. Az MSZP képviselője arra az újságírói kérdésre, hogy az ellenzéki párt nyugdíjasoknak szóló ígéretei mennyibe kerülnek, annyit mondott: "nem kell átcsoportosítani" - mondta.

Sokkolóak a nyugdíjasok életkörülményeit tükröző adatok

Több mint az ország negyede, 2,6 millió ember él nyugdíjból vagy nyugdíjszerű ellátásokból, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nőtt a szegénységben élő nyugdíjas háztartások száma - mondta Schumck Erzsébet az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az öregségi nyugdíjban részesülők kétharmada, mintegy 1,4 millió ember él havi 120 ezer forintnál is kevesebből, miközben sokan havi 30-40 ezer forintot költenek gyógyszerekre - tette hozzá.

A nyugdíjrendszer mellett az egészségügyi és szociális ellátás határozza meg a nyugdíjasok mindennapjait, de Magyarországon mindkettő hanyatlik, ráadásul sok családban a gyermekek külföldön keresik a boldogulásukat, így az idős szülők egyedül maradnak.

Az LMP szerint értékálló nyugdíjakra, gondoskodó intézményrendszerre és érzelmi biztonságra van szükségük az időseknek - jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Az LMP 50 ezer forintos nyugdíjminimumot tervez és igazságos, méltányos nyugdíjemelést, amely szerint az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben növekednek (Jelenleg 28 500 forint a minimálnyugdíj). A nyugdíjasok esetében az infláció számításához elsősorban azt vennék figyelembe, amit a nyugdíjasok fogyasztanak, a nyugdíjemelésnél pedig nem csupán az inflációt, hanem a reálbérek emelkedését is.

Az LMP fontosnak tartja a nemzedékek közti szolidaritást szolgáló programokat és idősügyi nemzeti minimálprogramot is szeretne. Ennek érdekében hétfőn ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, novemberben pedig konferenciát szervez a parlamenti pártok és a nyugdíjas szervezetek részvételével - ismertette a párt frakcióvezető-helyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.10.01 23:29

@ziziza:
hozzateszem, hitelbol, amit nem ok fizetnek vissza...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.10.01 22:52

@Bahnsteig_Eins:

Veled az élen....
Ezek a féleszű nyugdíjasok építették fel az országot a 2-ik VH után, nekik köszönheted te is a nyugodt, kényelmes, szánalmas életed is....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.01 22:28

El a szavazati jogot a féleszű hülyenyuggerektől!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.10.01 21:56

@terabit:
ez a baj magyarorszagon. ugy nem lehet kormanyozni, hogy a nep egyik fele istenkent szeret, a masik meg pont ugyanannyira vagy megjobban utal. a magyar politikai rendszer annyira torz es degenaralt, hogy kozos pontokat sem lehet talalni. marpedig a nyugdijrendszernek pont ilyennek kell lennie. az oktatasnak is es az egeszsegugynek.

a mszp most abban a helyzetben van, hogy neki minden mindegy, ha ezzel nyernek meg is fogjak csinalni, nincs ketsegem felole. siman emeltek a tetet, mert ha nem nyernek, akkor is kart akarnak okozni. ez pedig baj. egyaltalan nem azon dolgozik a ket oldal, hogy jobb legyen az embereknek, hanem azon, hogy a masiknak minel nagyobb kart okozzon, termeszetesen populizmusba csomagolva.

es azt is hozzatennem, hogy mindig a regnalo hatalom felelossege a nagyobb. nekik kene gesztust tenni, hogy ne legyenek ilyen tulkapasok. hogy a valasztasi program ne az en tobbet adok nektek. mondjuk ez mar azt is jelzi, mekkora hatranyban erzi magat az ellenzek, hamar csak ilyenek vannak a tarsolyban.

en ott tartok, hogy lassan barmelyik talalomra valasztott europai elit jobb a magyarnal. en pl a ficot is utalom, de fenyevekre van a szlovak elit (is) a magyartol. amig hazaarulok, gecik es stromanok hatarozzak meg egy orszag politikajat, addig nincs mit tenni.

elobb utobb ki fog lengeni az inga. valamelyik part kurvara be fogja soporni a protest szavazatokat. jobbik, lmp, momentum, vagy egy most meg nem ismert part nagyot fog robbantani. lehet nem 2018-ban, de ez mar most mindennek az alja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.10.01 21:12

Orbánék is megcsinálhatnák, és még talán plusz pénzbe sem kerülne, a kommunista nyugdíjakat visszavágni (mint a hogy most megtették ezt a lengyelek is), maximalizálni a nyugdíjakat 200-250-ezerben, az így felszabaduló összegeket meg oda lehet adni a legalacsonyabb nyugdíjasoknak. És még a nyugdíjas szavazók többségét is megtartanák. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html