Feláldozták a megújuló energia támogatását a rezsicsökkentésért?

Ebben az évben még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő metárt – erősítették meg az Energiafocus.hu értesüléseit kormányzati forrásból. Elsősorban a rezsicsökkentés az ok, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.
NAPI, 2013. május 28. kedd, 10:13

Nem vezetik be 2013-ban a megújuló energia támogatási rendszert, vagyis a metárt, ami itthon a jelenlegi kötelező áramátvételi támogatást váltaná föl. Pedig a zöldenergia támogatási rendszerének átalakítása a korábbi tervek szerint már idén január 1-jén megvalósult volna. A portál úgy tudja, a késleltetés oka a rezsicsökkentés. Ahhoz ugyanis, hogy januárban megvalósulhasson a 10 százalékos lakossági energiaár-mérséklés, többek közt az kellett, hogy a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági fogyasztók tarifájába kerüljön át a megújuló energia támogatása. Vagyis ha a zöldenergia termelés újabb ösztönzést kapna, akkor az több milliárd forintos terhet róna a magyarországi vállalkozásokra, vagy emelést jelentene a lakossági áramárban.

Ez utóbbi pedig elképzelhetetlen, már csak azért is, mert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég megerősítette: ősszel legalább 10 százalékkal csökken tovább a gáz-, a távhő- és az áram díja a lakosság számára. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a metárt nagy valószínűséggel még jövőre sem vezetik majd be, hiszen 2014-ben hazánkban az általános választások mellett önkormányzati, és európai parlamenti voksolást is tartanak, így aligha emeli a kormány "feleslegesen" bármely választói csoport számára is az energiaárakból fakadó terheket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.28 10:50

A rezsicsökkentés fontosabb most ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html