Felborította a járvány a büdzsét, de Brüsszel már küldött pénzt

A költségvetésben idén minőségi költekezésre van szükség, azaz olyan beruházásokat és fejlesztéseket kell támogatni, amelyek a jövőben hasznosulnak - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2020. szeptember 30. szerda, 14:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Véleménye szerint amennyire lehet, tehermentesíteni kell a 2021-es költségvetést.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a havi adóbevételek 100-200 milliárd forinttal maradnak el az egy évvel korábbitól, ami összességében 1400 milliárd forintos kiesést okoz a büdzsének. A járvány előtt elfogadott 2020-as költségvetési törvény 367 milliárd forintban állapította meg az egész évre tervezett hiányt, az első félévi deficit ezt jelentősen meghaladva 1837 milliárd forintra emelkedett. Augusztus végére 2261 milliárd forintra nőtt a pénzforgalmi hiány, az év második felében érdemi korrekció nem várható, ha a kiadások továbbra is jobban nőnek, mint a bevételek.

Kovács a napilapnak úgy fogalmazott, hogy az igazi probléma nem a bevételi oldalon van, a kiadási oldalon jelentek meg extrém költségek. Ezt alátámasztja, hogy az első fél évben a központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelési előirányzatok erre az évre tervezett előirányzatának a 76 százaléka már teljesült.

A járvány elleni védekezés központi tartalékából 642,2 milliárd forintot költött a kormány egészségügyi eszközökre. Az egészségügyi dolgozóknak kifizetett egyszeri, 500 ezer forintos jutalom következtében a kifizetett bérek is nagyot nőttek az előző év azonos időszakához képest. A céltartalékok terhére 181,4 milliárd forintot használtak fel, főként ágazati életpályaprogramokra és más bérintézkedésekre, bölcsődefejlesztésre. Más fejezetektől történő átcsoportosítás révén a gazdaságvédelmi alapban összesen 942,6 milliárd forintnyi előirányzat képződött, június végéig már 872,9 milliárd forint sorsáról döntött a kormány.

Már küldött pénzt Brüsszel

Az uniós források átcsoportosításával több mint 400 milliárd forintot fordítottunk eddig gazdaságvédelmi célokra a gazdaságfejlesztési és innovációs, illetve a versenyképes Közép-Magyarország operatív programból - erről a a közgazdász vándorgyűlésén beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az előadásához mellékelt dia alapján a munkahelyek védelmére 200 milliárd, a vállalati likviditás fenntartására 110 milliárd, beruházások ösztönzésére 100 milliárd, a digitális készségek fejlesztésére 10 milliárd forint jutott. A teljes összegből 310 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás volt - számolt be a HVG.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.09.30 21:19

"A költségvetésben idén minőségi költekezésre van szükség, azaz olyan beruházásokat és fejlesztéseket kell támogatni, amelyek a jövőben hasznosulnak"

Hát ez nekem beismerése annak, hogy minden felesleges és indokolatlan sz@rra költöttek eddig, csak az volt a fontos, hogy baráti zsebekben landoljon a pénz.

"Kovács a napilapnak úgy fogalmazott, hogy az igazi probléma nem a bevételi oldalon van, a kiadási oldalon jelentek meg extrém költségek"

A maga módján elmondta, hogy drágán vásároltak és olyanra költöttek amire nem minden esetben volt szükség most. Sok minden halasztható lett volna, de a kis gömböc nagyon éhes volt. Csillapítani meg így sikerült az étvágyát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.30 14:58

"Már küldött pénzt Brüsszel"
Ja, kár, hogy nem állt meg Brüsszel mi?
És kikre lett költve a mentőpénz is, haverokra, családra?
Ez itt a baj, ez a qrmány a rákfenéje ennek az országnak.
Bármennyit küld Brüsszel, ugyanabba a zsebbe megy, tehát Brüsszel ne küldjön pízet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Totya55, 2020.09.30 14:54

és abból a 410 milliárdból mennyit kapott a sport? mennyit az egészségügy? mennyit az iskolák? Szerintem utóbbi kettőből semennyit. mészos lőrinc hez garancsihoz vándolorlt a pénzek többsége Múlt héten mészársi horvát orszádban épit szállodá ezen a héte Makón. Szóvel n3m is értem miért tömik eza barmot, amikor a múlthéten arról irt a sajtó, hogy az állami pénzekből 30 milliiárdot vett ki mint haszon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html