Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véleménye szerint amennyire lehet, tehermentesíteni kell a 2021-es költségvetést.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a havi adóbevételek 100-200 milliárd forinttal maradnak el az egy évvel korábbitól, ami összességében 1400 milliárd forintos kiesést okoz a büdzsének. A járvány előtt elfogadott 2020-as költségvetési törvény 367 milliárd forintban állapította meg az egész évre tervezett hiányt, az első félévi deficit ezt jelentősen meghaladva 1837 milliárd forintra emelkedett. Augusztus végére 2261 milliárd forintra nőtt a pénzforgalmi hiány, az év második felében érdemi korrekció nem várható, ha a kiadások továbbra is jobban nőnek, mint a bevételek.

Kovács a napilapnak úgy fogalmazott, hogy az igazi probléma nem a bevételi oldalon van, a kiadási oldalon jelentek meg extrém költségek. Ezt alátámasztja, hogy az első fél évben a központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelési előirányzatok erre az évre tervezett előirányzatának a 76 százaléka már teljesült.

A járvány elleni védekezés központi tartalékából 642,2 milliárd forintot költött a kormány egészségügyi eszközökre. Az egészségügyi dolgozóknak kifizetett egyszeri, 500 ezer forintos jutalom következtében a kifizetett bérek is nagyot nőttek az előző év azonos időszakához képest. A céltartalékok terhére 181,4 milliárd forintot használtak fel, főként ágazati életpályaprogramokra és más bérintézkedésekre, bölcsődefejlesztésre. Más fejezetektől történő átcsoportosítás révén a gazdaságvédelmi alapban összesen 942,6 milliárd forintnyi előirányzat képződött, június végéig már 872,9 milliárd forint sorsáról döntött a kormány.

Már küldött pénzt Brüsszel

Az uniós források átcsoportosításával több mint 400 milliárd forintot fordítottunk eddig gazdaságvédelmi célokra a gazdaságfejlesztési és innovációs, illetve a versenyképes Közép-Magyarország operatív programból - erről a a közgazdász vándorgyűlésén beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az előadásához mellékelt dia alapján a munkahelyek védelmére 200 milliárd, a vállalati likviditás fenntartására 110 milliárd, beruházások ösztönzésére 100 milliárd, a digitális készségek fejlesztésére 10 milliárd forint jutott. A teljes összegből 310 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás volt - számolt be a HVG.hu.