Feldarabolhatják Pest megyét - jön az adóreform

2016-ben megszülethet a döntés a központi régió feldarabolásról, így a Pest megyei települések is kaphatnak uniós támogatásokat. A NAV átalakításáról szóló javaslat az év végéig készül el, de a komoly, adórendszert is érintő reform 2017-2018-ban várható – mondta Lázár János a mai kormányinfón.
Papp Zsolt, 2015. október 15. csütörtök, 15:25
Fotó: Napi.hu

A héten nem volt kormányülés, de szerdán tematikus "kormánynapot" tartottak a miniszterek, ahol többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakítása, a gyorsforgalmi utak fejlesztése és a sportberuházások kerültek terítékre. A kormány már a jövő héten foglakozik a ma hajnalban leégett testnevelési egyetemi sportcsarnok pótlásáról - közölte a csütörtöki kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A következő három hónap legfontosabb feladatának nevezet Lázár "a magyar földművesek megsegítését" - vagyis az állami földek privatizációját. "Komoly külföldi csoportok fogtak össze", hogy Brüsszelbe elérjék a magyar földek vásárlásának engedélyezését. Fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben ennek a lehetősége megnyílik - miközben az ellenzéki pártok álláspontja nem világos -, ezért kell most eladni az állami földeket. Ugyanis, ha magyar földművesek kezébe kerül az állami termőföld, az nem kerülhet külföldi tulajdonba - legalábbis Lázár szerint. Csak helyben lakó földművesek vásárolhatnak az eladásra kerülő birtokrészekből - hangsúlyozta a miniszter. A kormány összesen 380 ezer hektár eladását tervezi nagyon gyorsan - a potenciális vevők számát százezer főre teszik.

150 milliárdos hitel a földvásárlóknak

Ma este az első árverési adatokat nyilvánosságra hozzák, a licitek november 16-án kezdődnek. A fizetésre jövő év nyarán kerülhet sor, a bevételek a költségvetés beruházási alapjába kerülnek. Az állami földek eladásához a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 150 milliárd forint értékben hitelkeretet biztosít a leendő vevőknek. A hitel 20 éves idejű, az első 10 évben fix 1,95 százalékos kamaton lesz elérhető. A leendő vevők 20, illetve 10 százalékos önrésszel vehetik fel a hitelt. Az MFB hitelt a szintén állami tulajdonban lévő Budapest Bank Zrt. fiókjaiban lehet igényelni.

Jön az adóreform

A NAV átalakításra az év végéig kell a javaslatokat elkészítenie Tállai András NGM-államtitkárnak; 2017-2018-ban jelentős adóreform jön, a társadalmi egyeztetéseket követően.

Az uniós fejlesztések több szempontból is előkerültek a kormányinfón: a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt magyarázta, hogy az EU-s szabályok miatt nem kaphat a jövőben vissza nem térítendő támogatást a lakosság energiafelújításra. Hogy a felújítások előnyeit minél többen élvezhessék, a kormányzati cél a közösségi funkciót betöltő állami épületek energiakorszerűsítésnek támogatása. A lakossági ingatlanok felújításra viszont folyósítható lesz uniós pénzekből is visszatérítendő támogatás, ilyen pályázatok lesznek - közölte Lázár.

Az uniós pénzek elosztásában a mostani fejlesztési időszak legnagyobb vesztese Pest megye, hisz a központi régió fejlettsége elérte az uniós átlagot, így uniós támogatást nem kaphatnak az itt fekvő települések. Lázár elmondása szerint ezért merült fel Pest megye estleges leválasztás a központi régióról. A tervek szerint Pest megye elválik Budapesttől, szavai szerint felmerülhet Pest megye feldarabolása is, a végleges döntést 2016-ben hozzák meg.

Raskó György agrárközgazdász és -vállalkozó korábban azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy információi szerint megvan már a lista a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségénél (Magosz) arról, hogy ki, hol, mire fog licitálni az állami földek eladása során. Az Antall-kormány agrárügyi közigazgatási államtitkára egyetért a földprivatizáció elvével, sőt néhány részletével is, de az olyan módszereket nem helyesli, amelyek miatt később akár százmilliárdos nagyságrendű kártérítést kell majd fizetnie a kormánynak. Szerinte valószínűleg a bosszú és részben a kész helyzet elé állítás volt a cél a mostani földprivatizációval: ez ugyanis elsősorban azokat a cégeket sújtja, amelyek bérelt állami földjeit, nem "fair" eljárással az utóbbi egy-két évben másnak adta haszonbérbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.15 15:30

Feldarabolásban ezek nagyon jók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html