Feldarabolnák az Iraknak felajánlott harckocsikat

Fizetés ellenében kaphatnak az irakiak lőszert ahhoz a 77 T–72-es harckocsihoz, amelyet Magyarország most ajánlott fel Irak számára. Ilyen típusból összesen 238 állt hadrendben a honvédségnél, közülük 148-at kivontak a hadrendből (ebből kerül ki a 77 felajánlott tank), míg 90-et egészen 2015-ig használ a tatai harckocsizó zászlóalj.
NAPI, 2004. december 14. kedd, 07:45
Fotó:

A felajánlott harckocsik kis ráfordítással üzemképessé tehetők - tájékoztatott Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. A felajánlás elfogadásáról a NATO koordinációs részlege dönt majd, annak alapján, hogy az eszközök jók és használhatók-e. Bocskai szerint ezekre a tankokra idehaza a feldarabolás vár, aminek költsége, akárcsak a tárolásé, a HM büdzséjét terheli (a korábban leselejtezett 650 T-55-ös tankot egyenként 0,5-1 millió forint közötti összegért darabolták fel).

Bocskai elmondta, hogy mind a T-55-ösök, mind a T-72-esek esetében készült piackutatás, eszerint a T-72-eseket az ÁPV Rt. már át sem vette értékesítésre. A piac ugyanis telített, a környező, volt szocialista országok is hasonló fegyvereket kínálnak a világpiacon, de a piac a hatalmas ukrán és az orosz kínálat miatt dugult be.

HOZZÁSZÓLÁSOK