A gazdasági teljesítményekkel párhuzamosan csökkentek a szállítási igények is: 2009 első félévében a szállított áruk tömege 13, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 12 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a KSH.

A helyközi személyszállításban az utasok száma 7, az utaskilométerben mért teljesítmény 4 százalékkal lett alacsonyabb. Budapest-Ferihegy repülőtér utasforgalma 3,6 millió fő volt, ez 9 százalékos csökkenést jelentett. A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 46 ezer volt a félév során, az egy évvel korábbinak alig fele.

A szállított áruk tömege és az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmények valamennyi szállítási alágazatban csökkentek. Az első félévi közúti áruszállítás volumenének mérséklődése nagyrészt a belföldi szállítás 12 százalékos visszaesésének a következménye - a nemzetközi viszonylat csökkenése 4 százalék volt. Árutonna-kilométerben mérve a teljesítmény belföldi viszonylatban 5, nemzetköziben pedig 8 százalékkal esett vissza. Kevesebb árut szállítottak nagyobb távolságra, megnőtt az átlagos szállítási távolság, ugyanakkor az üresen megtett út aránya 4 százalékponttal csökkent. A közúti áruszállításban 18 százalékkal csökkent a volumen, 16 százalékkal pedig az árutonna-kilométerben mért teljesítmény. A vasúti áruszállítás forgalma és összteljesítménye is nagymértékben (19, illetve 26 százalékkal) csökkent a bázisidőszakhoz képest.

A helyközi személyszállításban az utasok száma 7, az utaskilométerben mért teljesítmény 4 százalékkal csökkent az első félévben. Az utasok számát tekintve az autóbusz-forgalom súlya volt a legjelentősebb (79 százalék), a nemzetközi szállításban viszont 62 százalékos részesedésével a légi közlekedésé volt a vezető szerep. Ferihegy utasforgalma 3,58 millió fő volt, 9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, az 53 ezer járat az előző évinél 8 százalékkal kevesebbet jelent. A helyi személyszállítás utasszáma 4 százalékkal, utaskilométerben mért teljesítménye 5 százalékkal csökkent.

2009 június végén 3,7 millió közúti jármű volt forgalomban, ebből 3,1 millió személygépkocsi. Az állomány gyarapodásának üteme évről évre lassult, a hazánkban forgalomban lévő járművek száma az elmúlt hat hónapban csökkent. Továbbra is magas az átlagos életkor: személygépkocsiknál közel 11, autóbuszoknál 13 év. Az első alkalommal forgalomba helyezett - új, és importból származó használt - személygépkocsik száma 46 ezer volt a félév során, 12 százalékuk használt - ez 51 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi szintet. A Ford, az Opel és a Suzuki márkák adták együttesen az elsőként forgalomba helyezett személygépjárművek harmadát.