Figyelemreméltónak nevezte, hogy nemcsak a vendégek száma nőtt, hanem összetétele is kedvezően változott, a jól fizető vendégek irányába mozdult el. Az ünnepek alatt a négy- és ötcsillagos budapesti szállodák foglaltsága 90 százalék felett volt, és vidéken is 60-80 százalék között alakult a mutató.

A Turisztikai Világszervezet nemzetközi turizmussal kapcsolatos számai azt jelzik, 2015 különösen jó év volt a magyar turizmus számára - mondta Ruszinkó Ádám. A vendégéjszakák száma várhatóan eléri majd a 25 milliót, a szálláshelyek árbevétele pedig a 350 milliárd forintot.

Szavai szerint a közelmúlt terrorcselekményei okoztak bizonytalanságot a nemzetközi turizmusban, elsősorban Nyugat-Európában, Magyarország azonban továbbra is biztonságos úti cél.

A világ élvonalában a főváros

Bán Teodóra, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Budapest Kártya és a BFTK Budapestinfo irodák előzetes értékesítési adatai szerint megnőtt azoknak a vendégeknek a száma, akik a karácsonyt és a szilvesztert is Budapesten töltötték. Az adventi időszakban érkező turisták átlagosan 3-5 vendégéjszakát töltöttek Budapesten, Európa több nagyvárosából érkeztek szervezett csoportok az adventi vásárra.

Budapest a Tripadvisor szavazatai alapján 2015-ben bekerült a legkedveltebb úti célok közé - mondta.