A kormány határozatlan időre meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a kormányt rendkívüli intézkedésekre felhatalmazó törvényről, amit a kormány nevében az igazságügyi miniszter nyújtott be pénteken az Országgyűlésnek - közölték ellenzéki pártok. A törvényjavaslat meg nem határozott időre hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, és így a rendeleti kormányzás lehetőségét.
Domokos Erika, 2020. március 21. szombat, 18:55
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy hétpárti - tehát valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló - egyeztetés a kormánnyal a kormány által benyújtott felhatalmazási törvényről.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges - írta az MTI.

Időkorlát nélkül kapna felhatalmazást a kormány

A kormány rendeletekkel kormányozhat az Országgyűlés nélkül, hisz az a járvány ideje alatt nem ülésezne. A törvényjavaslat határozatlan ideig hosszabbítaná meg a kihirdetett veszélyhelyzetet, és így a rendeleti kormányzást.

Az ellenzéki pártok elsősorban arról egyeztetnének, hogy ne időkorlát nélkül kapjon széleskörű felhatalmazást a kormány a rendeleti kormányzásra - hangzott el az RTL Híradóban. A pártok azt szeretnék, ha a jövőben is megmaradna a parlament ellenőrző szerepe, a képviselőknek legyen lehetősége bizonyos időközönként jóváhagyni a kormány által hozott rendeleteket.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Hír Tv-ben beszélt arról, hogy a kormány március 11-én hirdette ki a rendkívüli jogrendet, amely 15 napig tartható fent, utána a parlament jóváhagyására van szükség, hogy meghosszabbíthassák azt. Ahhoz, hogy ezt a házszabálytól eltéréssel meg lehessen tenni, a képviselők négyötödének szavazata kell. Kocsis úgy látja, hogy meglesz ehhez a kellő számú ellenzéki támogatás. Ha ebben hétfőn mégsem segítenek az ellenzéki képviselők, akkor is elfogadják a törvényt, csak a házszabály szerint 8 nappal később.

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet csak 15 napig érvényes, utána a meghosszabbításához a parlament felhatalmazása szükséges. A pénteken benyújtott törvényjavaslat ezt küszöbölné ki - írta a magyarnarancs.hu.

A törvényjavaslat szerint a kormány a veszélyhelyzetben - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.03.22 07:33

+ lesz itt a királyság. De remélem a korona is a királynak ami elviszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.21 23:46

Orbánék drákói törvényeket készülnek hozni, szerintem nem véletlen. Meddig tartható egy olyan állapot amikor nincsen iskola. Meddig lehet egy belvárosi vagy lakótelepi lakába bezárni a gyereket és a felnőtteket. Meddig lehet bezárva tartani a boltokat. meddig lehet nem bulizni, családot látogatni rendes esküvőt névnapot nem ünnepelni stb. Pszichés problémák különféle változatai alakulhatnak ki a bezártság és a félelem miatt akár egész életre szólóan? A "nyájimmunitás" kialakulásáig a a vírus garázdálkodni fog és semmi nem igazolja, hogy a lassítással kevesebb áldozata lenne. Ez nem gyógyítható betegség. A lassítás sikere az hogy vírus újabb és újabb hullámban fog támadni. A fentebb említett feszültségek könnyen robbanást okozhatnak erre készülnek Orbánék.
A Hisztériához annak erősítéséhez minden órában jön egy csipetnyi, meddig fokozható ez?
Szóval Orbánék alapjában jól gondolják, hogy a mostani állapot még pár hétig sem tartható és pedig erős a gyanúm, hogy évekig is próbálják elhúzni. A társadalom kikészül és nem pártszimpátia alapon.
Világhisztéria! Nem vagyok abban biztos, hogy ilyenkor csak és kizárólag az orvosokra kell hallgatni, ők a gyógyításra készültek fel és nem a tárdadalom irányítására!
Abban sem vagyok biztos, hogy a halálozási statisztikákból majd kései utódainknak fel fog tűnni a kiugró halálozási arány, ugyanis szinte csak az egy vagy több krónikus betegségben szenvedők halnak meg akiknek amúgy is nagy volt a esélye hogy bevégzik földi pályafutásukat. Nem inkább ezekre az emberekre kellene koncentrálni az egész társadalom keresztre feszítése helyett?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.03.21 21:04

Persze, biankó szerződést elsőnek aláírni vályogvetőéknek :)
Lófaszt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2020.03.21 20:11

@mpapa: hugyos máté megint kimutatta a foga fehérjét. Gratula a fityesz ss bagázsnak...korlátlan ideig? Még mit nem szarháziak. A napokban olvastam, hogy eléggé megnőtt a fegyvervásárlások száma...kevés lesz a 14 tank a védelemre narancstolvajok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.21 19:43

Itt a kulcsmondat a Fidesz gondolkodásáról "akkor is megszavazzák a felhatalmazási törvényt, ha nem lesz meg a parlamenti négyötöd"
Ezért hibás a kormánynak egy ilyen joker felhatalmazást adni, mert visszaélnek vele, ahogyan ezt tette pár Fideszes polgármester is a vészhelyzet kihirdetése után. Királyt játszottak a kakasdombjukon..
Tudjuk az elmúlt 10 év megmutatta mit gondol a Fidesz a társadalom felé való elszámolásról (civil szervezetek, Tasz, Helsinki Bizottság) és hát azt is láttuk, hogy néhány kivételezett kör (NERtársak) mennyire egyenlőbbek az egyenlőknél.
Hogyan lett a vajda gyermekkori barátja, aki egy közepes képességű ember az ország "leggazdagabbja".
Törvényekkel törvényesítették a törvénytelenségüket.
Ezekből levonva a következményt nagyjából látható, hogy sok jóra nem lehet számítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html