Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy hétpárti - tehát valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló - egyeztetés a kormánnyal a kormány által benyújtott felhatalmazási törvényről.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges - írta az MTI.

Időkorlát nélkül kapna felhatalmazást a kormány

A kormány rendeletekkel kormányozhat az Országgyűlés nélkül, hisz az a járvány ideje alatt nem ülésezne. A törvényjavaslat határozatlan ideig hosszabbítaná meg a kihirdetett veszélyhelyzetet, és így a rendeleti kormányzást.

Az ellenzéki pártok elsősorban arról egyeztetnének, hogy ne időkorlát nélkül kapjon széleskörű felhatalmazást a kormány a rendeleti kormányzásra - hangzott el az RTL Híradóban. A pártok azt szeretnék, ha a jövőben is megmaradna a parlament ellenőrző szerepe, a képviselőknek legyen lehetősége bizonyos időközönként jóváhagyni a kormány által hozott rendeleteket.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Hír Tv-ben beszélt arról, hogy a kormány március 11-én hirdette ki a rendkívüli jogrendet, amely 15 napig tartható fent, utána a parlament jóváhagyására van szükség, hogy meghosszabbíthassák azt. Ahhoz, hogy ezt a házszabálytól eltéréssel meg lehessen tenni, a képviselők négyötödének szavazata kell. Kocsis úgy látja, hogy meglesz ehhez a kellő számú ellenzéki támogatás. Ha ebben hétfőn mégsem segítenek az ellenzéki képviselők, akkor is elfogadják a törvényt, csak a házszabály szerint 8 nappal később.

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet csak 15 napig érvényes, utána a meghosszabbításához a parlament felhatalmazása szükséges. A pénteken benyújtott törvényjavaslat ezt küszöbölné ki - írta a magyarnarancs.hu.

A törvényjavaslat szerint a kormány a veszélyhelyzetben - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.