A Költségvetési Tanács nem javasolja a fideszes országgyűlési képviselők által az államháztartási törvényhez benyújtott módosító indítvány elfogadását - mondta Kopits György, a tanács elnöke. A tanács véleménye szerint a javaslat nem egyeztethető össze az átlátható és fenntartható költségvetési politika igényével, mivel a többségi állami tulajdonú társaságok pénzügyi helyzetét nem lehet figyelmen kívül hagyni a költségvetési egyenleg meghatározásakor.

A hatályos törvényi szabályozás szerint az ilyen vállalatok eredményét a mérlegkészítés évében el kell számolni a költségvetési egyenlegben, ezt a szabályt a tanács szerint nemcsak a folyó fizetési évre, hanem a tervezési horizontra vonatkozóan és érvényesíteni kell - tette hozzá Kopits.

A pótköltségvetés készítésére vonatkozó szabályozás módosítása rontja a költségvetési politika átláthatóságát, a régi szabályozás visszaállítása gyakorlatilag megszünteti a pótköltségvetési kötelezettséget, nincs összhangban a költségverésre vonatkozó szabályrendszerrel. A tanács úgy véli, a gyors és hatékony költségvetési reagálás lehetőségét a házszabályban rögzített eljárás egyszerűsítésével lehetne biztosítani.

A módosító javaslat a határidők szempontjából is a régi szabályozást állítaná vissza azzal, hogy választási évben az általános határidőkhöz képest másfél hónappal későbbi időpontot jelöl meg a költségvetési irányelvek, illetve törvényjavaslat benyújtására.

A Költségvetési Tanács szerint nincs szükség a kormány számára rendelkezésre álló időt a parlamenti tárgyalás időkeretének rovására növelni, mivel a költségvetési szabályok és a középtávú tervezés utóbbi két évben bevezetett rendszere a korábbiaknál jobb kiindulópontot jelenthet már a 2011. évi részletes költségvetési tervek elkésztéséhez is.