Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az LMP szerint a megyei közgyűlési elnökök a megállapodások aláírására semmilyen felhatalmazással nem rendelkeztek, a döntések pedig súlyos károkat okozhatnak az önkormányzatoknak. A párt hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tesz - olvasható az LMP közleményében.

Nem tudjuk elfogadni, hogy olyan alapvető rendszerek, mint az önkormányzati rendszer, az egészségügyi ellátás, a közoktatási, közművelődési rendszer átalakítása úgy menjen végbe, ahogyan azt Orbán Viktor megálmodta - vagyis adósságátvállalásra és feladatátvállalásra hivatkozva egyszerűen államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát. Nem tudjuk elfogadni, hogy eközben alapvető jogelveket és jól működő intézményeket, struktúrákat tesznek a földdel egyenlővé.

Megengedhetetlen, hogy a kormány a jogállami normákat, a tulajdonjog intézményét súlyosan sértő módon szervezze át a közszolgáltatások rendszerét. Az önkormányzati vagyon átvétele mögött sanda szándékokat látunk meghúzódni. A napnál is világosabb, hogy itt az eddig védett önkormányzati vagyon felélése következik, párhuzamosan a feleslegesnek ítélt intézmények bezárásával. Spórolni akarnak a közszolgáltatásokon, és közben elkótyavetyélik a helyi közösségek vagyonát.

A megyei közgyűlési elnökök nem rendelkeznek hatáskörrel az önkormányzati vagyon felett, ez a megyei közgyűlés kizárólagos hatásköre. Tudomásunk szerint az elnökök a megállapodások aláírására semmilyen felhatalmazással nem rendelkeztek, így felmerül a hivatali visszaélés gyanúja. Abban az esetben pedig, ha a közgyűlések hozzájárulnak a vagyonátruházáshoz, meg kell vizsgálni, hogy éri-e kár a megyéket.

Tekintettel arra, hogy az átvállalni kívánt adósság és az ezen a címen átvett vagyon nincs arányban egymással, álláspontunk szerint ezek a döntések súlyos károkat okoznak a megyei önkormányzatoknak, így a hűtlen kezelés megalapozott gyanúja is felmerül. Az LMP hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tesz - olvasható a párt közleményében.