Feljelentették Matolcsyt

Büntetőfeljelentést tett bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség politikusa kedden.
MTI, 2014. március 18. kedd, 14:35
Fotó: Napi.hu

A Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség képviselőjelöltje sajtótájékoztatón elmondta: a gyanú szerint - amelyet egykori kabinetfőnökének könyve megerősít - Matolcsy György 2011 novemberében gazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs bankárainak arról, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek - fűzte hozzá.

Pápa Levente szerint Matolcsy György szakmai alkalmatlansága a pénzügypolitika irányítására eddig is tudott volt, ha azonban igazolódik a kiszivárogtatás gyanúja, akkor a jegybankelnök erkölcsileg is alkalmatlan állami vezetői tisztségre, az ügynek pedig büntetőjogi következményei is lehetnek.

Az Együtt-PM politikusa elmondta: azért fordult az ügyészséghez, mert a Matolcsy György vezette nemzeti bank összeférhetetlenség miatt nem folytathat vizsgálatot az ügyben. Ha a magyar hatóságok nem járnak el érdemben, akkor "nemzetközi botrány lesz", és készek a brit és az amerikai értékpapír-felügyelet elé vinni a történteket - közölte.

Pápa Levente pénzügyi hazaárulásnak minősítette a feltételezett kiszivárogtatást, és azt mondta: az a labdarúgásból ismert bundabotrányokra emlékeztet, hiszen a kedvezményezettek biztos információk birtokában, kockázat nélkül kereshettek sok pénzt.

A politikus azt is mondta: Matolcsy Györgyöt eddig is csak Orbán Viktor döntése tartotta pozícióban, most azonban le kellene mondania.

Arra a felvetésre, hogy a kiszivárogtatást Matolcsy György és Pleschinger Gyula, a gazdasági tárca egykori államtitkára is cáfolta, Pápa Levente elmondta: a jegybankelnök először valósnak minősítette a korábbi kabinetfőnöke, Wiedermann Helga könyvében foglaltakat, majd "a büntetőjogi felelősség árnyékában" kezdte tagadni a leírtakat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.18 19:42

hahahahaahahahahaahahaaha....ez jóóó....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html