Felkészítik a szülőket a járványra

A világ lakosságának mintegy 70 százaléka - enyhébb vagy súlyosabb formában - találkozni fog az H1N1 vírussal az elkövetkező két évben.
Molnár Annamária, 2009. szeptember 2. szerda, 16:11

Mivel a vírus 3-4 óráig is életképes, ezért a szülőknek meg kell tanítani a gyerekeket az alapvető higiéniai szabályok betartására, és nagy figyelmet kell fordítani a felülettisztításra is - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos az új típusú influenzajárvány elleni felkészülésről és védekezésről tartott sajtótájékoztatón.

Míg a szezonális influenzánál a legveszélyeztetettebbek a 65 év felettiek, a H1N1 vírus esetében a WHO szerint a fiatalkorúak lesznek. Az iskolakezdéssel a diákok hosszabb időre zárt közösségbe kerülnek, így a fertőzés veszélye és a járvány kialakulásának esélye is nagyobb, mint eddig volt.

Az egészségügyi szaktárca ezért egy "influenza-csomagot" állított össze az iskolák és a szülők tájékoztatására, ebben a megelőzéssel és a betegséggel kapcsolatos ismeretek, teendők találhatók. A tájékoztatók az Egészségügyi Minisztérium honlapjáról is letölthetők.

A figyelemfelkeltő kampány részeként felkérik az általános és középiskolák vezetőit, készítsenek felkészülési tervet az influenzajárvány megelőzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK