Fellegi dönthet a távhő áráról is

Egy módosító indítvány márciustól az önkormányzati képviselő-testületektől Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalná a távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia, valamint a lakossági távhőszolgáltatás hatósági árának megállapítását. A cél az egységes szabályozás és ár kialakítása lenne, ám a részletek nem ismertek, a piaci szereplőkkel ezúttal sem egyeztettek a módosítás benyújtása előtt.
Leszák Tamás, 2011. február 16. szerda, 04:45
Fotó:

A szerdai Napi Gazdaság cikke

Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága tegnap 26 igen szavazattal döntött azon módosító indítvány megszavazásáról, amely márciustól az önkormányzati képviselő-testületektől Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalná a távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia, valamint a lakossági távhőszolgáltatás hatósági árának megállapítását.

A módosító szerint a távhőtermelők és -szolgáltatók évente egyszer kérelmezhetnének árváltoztatást, a miniszter pedig a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatára évente egyszer állapítaná meg a díjakat. A rendelet hatálybalépéséig a tavaly december utolsó napján érvényes árakat kellene alkalmazni, a helyi rendeleteket pedig a megyei és fővárosi kormányhivatalok ellenőrzik majd.

A módosítás célja, hogy egységes szabályozás és ár alakulhasson ki - hangzott el az MTI-Eco tudósítása szerint a bizottság ülésén. Rogán Antal, a bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy az egész, "szövevényes rendszert" át kell tekinteni, mivel az nem a fogyasztók érdekeit szolgálja.

A részletek ismeretének hiányát emelte ki a módosítóval kapcsolatban lapunk kérdésére Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke. Egyelőre nem látszik, hogy az ármeghatározásban mennyiben veszik majd figyelembe az indokolt költségeket, ezenkívül pusztán a miniszteri hatáskörbe utalás nem jelentene komoly változást.

A hatósági hőár piaci pletykaként korábban is felmerült, úgy tudjuk azonban, hogy a piaci szereplőkkel nem egyeztetett a kormány a módosító benyújtása előtt. A szektorbeli cégek és a befektetők szerint a legkárosabb a bizonytalanság, amit a szabályváltozás jelentett az utóbbi időben, a folyamatok ellentétesek a nemzeti cselekvési terv és az Új Széchenyi terv megújuló céljaival is.

Méltányolandónak tartja a lakosságra rakódó többletterhek elleni kormányzati szándékot ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója, véleménye szerint azonban a távhődíjak befagyasztása a kát-ár csökkentésével kettős présbe szorítaná az energiatermelőket. Chikán úgy véli, a távhőszektorban működő energiatermelők egy része már a 2011-2012-es fűtési szezonban csődbe mehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK