A reggeli pánikhangulat enyhülni tudott napközben azután, hogy Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegációt vezető tárca nélküli miniszter tájékoztatóján többször is hangsúlyozta, hogy Magyarország előzetes feltételek nélkül készen áll a tárgyalásokra. A 324,20 forinton tetőző euróárfolyam lejtőre került - piaci pletykák szerint nem kizárt az sem, hogy a csúcson beavatkozott az MNB is.

Úgy tűnik, a kormány kezdi megérteni a helyzet komolyságát, bár Fellegi szavai nem jelentik azt, hogy a kormány bármilyen feltételt kész volna elfogadni - kommentálta az eseményeket Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. Hozzátette: a piac lélegzetvételnyi időt ad, ám a szorítás túlzottan nem enyhült, hiszen az euró nem tudott 320 forint alá visszatérni.

Számottevően korrigált az állampapírpiac is napon belül: reggel az öt éven túli hozamok 11 százalék felett jártak, a nap végén a tízéves már újra 10,30 százalékon állt. (Az ÁKK statisztikája ennél korábbi állapotokat mutatott, e szerint az éven belüli hozamok a szerdaihoz képest jelentősen emelkedtek, de kisebb mértékben a hosszú oldal is folytatta a növekedést).

Ugyanekkor - délután fél öt tájban - az euró jegyzése 320,80-nál járt, a dollár 250,30, a sváci frank 263,20 forinton állt.

Miután minden befektető az IMF-sztorival foglalkozik, a meglehetős érdektelenséggel kísért dkj-aukció csak kisebb döccenőt jelentett a forint korrekciója során. Az értékesítés adatai lelombozóak lettek: a meghirdetett 45 milliárd forintos mennyiségre csupán 41,6 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK az aukció lefújása helyett csak az elfogadott mennyiséget vette vissza 35 milliárd forintra. A hozamok átlaga 9,96 százalék lett, ami bő 2 százalékponttal múlja felül a két héttel korábbit, a szerdai másodpiaci benchmarkot pedig 116 bázisponttal.