Az uniós források kihelyezésének szabályosságában és a kifizetések tempójában is hatalmas előrelépés mutatható ki a kormányváltás óta eltelt időszakban - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. és az Európai Bizottság által rendezett Versenyképességi Operatív Programok nemzetközi konferenciáján.

A heti kifizetések értéke az átlagos 5,5 milliárd forintról közel háromszorosára, átlagosan mintegy 15 milliárd forintra nőtt. A

gyorsulás ütemét kiválóan jellemzi, hogy a kifizetések heti állománya legutóbb 35,1 milliárd forintra emelkedett. Az elmúlt egy évben dinamikusan növekedett a szerződött projektek száma is: a korábban jellemző 103 helyett átlagosan 174 szerződést kötnek hetente. Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) projektjei esetében az intézményrendszer valamennyi eljárásrendi kategóriában tartja a rövid döntési és szerződéskötési határidőket - áll a minisztérium közelményében.

Az első egy-másfél év működési tapasztalatainak ismeretében a múlt hónapban jelentős szervezeti átalakítás indult meg a fejlesztési minisztériumban. E folyamat központi eleme a Fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság megerősítése.

Az egyszerűbb pályáztatás érdekében a folyamatos megnyíló pályázati kiírások átgondolt, összehangolt keretben jelennek meg. Széles körben érhető el az elektronikus pályáztatás lehetősége, rövidebbek az adatlapok, jelentősen csökkent az adatmezők száma. Egyszerűbb a nyilatkozattétel, sokkal kevesebb a beadandó melléklet - értékelt a tárca.

A rendszer további gyorsítása érdekében elvégzendő feladatokat egy készülő kormányhatározat foglalja majd össze. A komplex gyorsító csomag a korábbi kormányok idején tapasztalt ad hoc beavatkozásokkal szemben összetett, a kifizetések valamennyi feltételén egyszerre javító intézkedéseket kezdeményez. Az állam és a projektgazdák együttműködésére építő megoldások az átfutási idők további mérséklését és a számlavolumen növelését eredményezhetik.