Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter felkeresi a német, az osztrák és a francia kormány képviselőit is, szeretné megnyerni támogatásukat az EU-val való gyors megállapodáshoz. Fellegi Tamás a Figyelőnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy előfeltételek nélkül ülnek le az asztalhoz, nyitottak arra, hogy befogadják a nemzetközi szervezetek javaslatait.

Felleginek némikép ellentmondóan nyilatkozott a tárgyalódelegáció másik tagja, az NGM államtitkára. Pleschinger Gyula szerint  Magyarország számára előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel - mondta  a Wall Street Journalnek nyilatkozva. Az NGM államtitkára hozzátette: nem lenne tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel.

A miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kínált készenléti hitel és a magyar kormány által óhajtott elővigyázatossági hitel kérdésében kompromisszumra számít. Az EU és az IMF delegációi a várakozások szerint még januárban megkaphatják mandátumukat a tárgyalásokhoz.

Fellegi Tamás megerősítette, hogy a kormány a piacról kívánja finanszírozni a magyar államadósságot még akkor is, ha az IMF-EU hitelkeret a piacinál kedvezőbb feltételeket kínál. A miniszter arra számít, hogy az IMF-fel könnyebb, az EU-val bonyolultabb lesz a megállapodás.